Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Jumaat, 27 April 2012

SAMBAL SARDIN

Assalamualaikum..........

Selamat malam semua. Selamat bersantai2 bersama keluarga. Sekarang nie tengah kemaruk tengok Astro. Memandangkan pihak astro bagi siaran secara percuma untuk semua channel selama seminggu...jadi, apa lagi semua cerita nak tengok ler.....

Jom kita tengok ramai2 semua siaran secara percuma. Gunakan peluang ada sebaiknya....hehehe. Tapi sebelum tu kena lah masak untuk makan malam dulu, nanti lapo pulak...takkan tengok astro boleh kenyang dok...Menu saya malam nie cuma sambal sardin. Dah lama tak makan sambal sardin...tau2 dah dua pinggan licin.......mmmmmm!!!!

Saya masak sejenis jer, penat lah tak larat sebab hari nie kat pejabat sibuk sangat dengan aktiviti 5S. Makan pun terpaksa makan sebab tengahari tadi tak makan. Saya kalau tak makan takut esok bangun pagi2 sakit perut...takut nanti sakit lain pulak.....

Resepi saya nie yang paling mudah sekali, tak perlu banyak bahan....jom tengok...
 

SAMBAL SARDIN

Bahan2:
1 tin sardin - lebih kurang 3 ekor ikan (sed besar), ambil kuahnya sedikit
1 biji bawang besar
3 sudu besar cili kisar
Air asam jawa
Sedikit garam
Sedikit gula

Cara2:
1. Hiris bawang besar bulat2 dan tumis hingga sedikit layu. Masukkan cili kisar dan kacau hingga cili terbit minyak.
2. Setelah itu masukkan ikan dan masak dengan cili agar sebati ( boleh menghilangkan hanyir juga) . Setelah sebati baru masukkan sedikit kuah sardin dan kacau rata.
3. Masukkan air asam. Apabila kuah mendidih dan sedikit pekat, tutup api.


2 ulasan:

  1. kecur tgk lauk sardin ni mlm2....suka mkn dgn roti buat sandwich...

    BalasPadam
  2. tau x pe QH....saya dh bedal pun dgn roti pg nie...yg lebihnya dh buat puff.....puas hati...(^__*)

    BalasPadam