Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Ahad, 22 April 2012

DONUT KENTANG BALL

Assalamualaikum......

Sarapan apa pagi nie. Saya buat mee goreng basah dan donut ball ubi kentang. Tak dan nak snap mee goreng, keluar dari kuali terus ngap...lapooooo!!!! Donut Ball adalah olahan dari donut yang saya buat sebelum nie kat sini. Saya masih kekalkan resepinya .Malas nak terap...buat bulat2 senang citer....


salut dengan gula icing....bukan main tebal lagi

DONUT BALL UBI KENTANG
sumber: Nurul Hafez@MyR

Bahan2: 
2 Biji Ubi kentang (direbus dan dilenyek)
4 Cawan Tepung Gandum (diayak 2 kali)
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu teh yis segera
sedikit garam
1 cawan air
2 sudu besar planta
1/2 cawan gula pasir

Cara2:
1. Rebus ubi kentang sehingga lembut. Kemudian lenyek sehingga halus.
2. Ayak tepung gandum sebanyak 2 kali.
3. Gaulkan tepung gandum, planta, gula, garam, susu tepung, susu pekat manis dan yis bersama air dan juga kentang lenyek tadi.
4. Uli sehingga tepung menjadi doh.
5. Biarkan doh tersebut seketika sehingga doh tersebut naik.
6. Perapkan lebih kurang 2 jam. Lagi lama lagi bagus. Setelah doh tadi naik, ambil acuan donut dan tekapkan pada tepung tadi.....
7. Goreng sampai nampak kekuning-kuningan......taburkan gula icing (gula yang telah dikisar halus), hiaskan diatas pinggan....... selamat mencuba



2 ulasan:

  1. wah donut sedapnya...td QH igt nk buat jugak donut ni...tp tgk makanan masih byk lg..kne tgu hr lain la bru dpt mcuba...

    BalasPadam
  2. Qasey, kena buat cepat2 ...sedap tau...lembut n gebussss

    BalasPadam