Selamat pagi semua. Apa sarapan pagi nie?...ke dah nak makan tengahari. Saya untuk makan tengahari dah siap disediakan. Masak yang mudah2 sahaja. Ayam masak hitam,
N3 saya hari cuma nak letak resepi Ayam Masak Hitam. Jom.........
Bahan2 :
400 gm ayam - potong kecil
2 biji bawang besar*
5 ulas bawang putih* (* ditumbuk halus)
Bahan Tumis :
5 biji buah pelaga
10 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
5 biji bunga lawang
Bahan Kisar:
2 sudu besar halia kisar
3 sudu besar serai kisar
6 sudu besar lengkuas kisar
3 sudu besar cili kisar - nak pedas boleh tambah
4 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
Gula merah secukupnya
Cara2 :
1. Cuci bersih ayam. Ketepikan.
2. Tumis bahan tumbuk dan bahan tumis hingga naik bau wangi. Masukkan pula bahan kisar dan tumis sebati hingga pecah minyak.
3. Setelah cili masak , masukkan sos cili, sos tiram, kicap dan gula merah. Kacau hingga sebati.
4. Akhir sekali masukkan ayam dan gaul sebati. Setelah ayam agak sebati dengan rencah, masukkan sedikit air supaya ayam boleh empuk. Setelah ayam masak dan kuah sedikit pekat, boleh lah diangkat.
Assalamualaikum,
BalasPadamkita follow ye...
w'salam....follow jw Amie....sedap tau....kalau masak dgn daging lg sedap.....
BalasPadamterima kasih sis utk perkongsian resepi. boleh try masak utk lunch harini ni.. sedap.
BalasPadammmg sedap amanie, untuk anak2 pun ok
Padam