Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Ahad, 15 April 2012

AYAM MASAK HITAM

Assalamualaikum......

Selamat pagi semua. Apa sarapan pagi nie?...ke dah nak makan tengahari. Saya untuk makan tengahari dah siap disediakan. Masak yang mudah2 sahaja. Ayam masak hitam, resepi asal dari sambal bali yang adik selalu buat, bayam goreng, ayam goreng kunyit dan ulam pegaga. Mudah kan....Lepas nie nak rehat2kan badan, petang nanti nak jalan2......

N3 saya hari cuma nak letak resepi Ayam Masak Hitam. Jom.........


AYAM MASAK HITAM

Bahan2 :
400 gm ayam - potong kecil
2 biji bawang besar*
5 ulas bawang putih* (* ditumbuk halus)

Bahan Tumis :
5 biji buah pelaga
10 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
5 biji bunga lawang

Bahan Kisar:
2 sudu besar halia kisar
3 sudu besar serai kisar
6 sudu besar lengkuas kisar
3 sudu besar cili kisar - nak pedas boleh tambah

4 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
Gula merah secukupnya

Cara2 :
1. Cuci bersih ayam. Ketepikan.
2. Tumis bahan tumbuk dan bahan tumis hingga naik bau wangi. Masukkan pula bahan kisar dan tumis sebati hingga pecah minyak.
3. Setelah cili masak , masukkan sos cili, sos tiram, kicap dan gula merah. Kacau hingga sebati.
4. Akhir sekali masukkan ayam dan gaul sebati. Setelah ayam agak sebati dengan rencah, masukkan sedikit air supaya ayam boleh empuk. Setelah ayam masak dan kuah sedikit pekat, boleh lah diangkat. 

4 ulasan:

  1. Assalamualaikum,
    kita follow ye...

    BalasPadam
  2. w'salam....follow jw Amie....sedap tau....kalau masak dgn daging lg sedap.....

    BalasPadam
  3. terima kasih sis utk perkongsian resepi. boleh try masak utk lunch harini ni.. sedap.

    BalasPadam