Rumah Melaka

Rumah Melaka

Halaman

Jumaat, 22 April 2016

KETAM MASAK MERAH

Assalamualaikum
Salam jumaat buat semua. Menu apa tengahari tadi? Saya cuma masak Ketam Masak Merah, yang mudah2 sajer untuk makan sorangkan.........Ketam nie adik dan pakcik yang bagi masa pergi Sabah hari tu. Dah 3 hari balik dari sabah, dari malam selasa lagi , baru masak hari nie. Tak sempat katakan, bila bercuti lama jadi bila nak start gear semula memang geng 'M' tu rajin ler datang. Letih berjalan2 pun belum hilang lagi bah.........sejuk kat kaki gunung kinabalu masih terasa bah...........

Bila dah lama ketam tak dimasak, jadi dah tak berapa manis, nasib masa kat Kundasang dah main masak2 jadi dah dapat ler rasa ketam yang segar, sedapppp yummmyyy!!!!!........Hari nie saya masak 2 ekor jer untuk saya makan sorang. Suami saya tak berapa nak makan sebab alergik, takut nanti gatal2 badan. Tu yang saya tak beli seafood kat sabah, cuma ehsan dari orang jer baru dapat ngapp........Saya nie memang hantu ketam, memang suka sangat2. Kalau nak makan ketam kena masak kat rumah. Kalau nak makan kat laur suami dah warning tak boleh order sebab nanti saya makan seekor ketam tu jer ambil masa sampai sejam baru boleh habis makan hahaha........lama kan, maunya dia tak hangin. Jadi kalau nak makan ketam, kena ler masak sendiri kat rumah......baru boleh makan dengan tenang........
KETAM MASAK MERAH

2 ekor ketam - cuci bersih, potong dua
serbuk kunyit
garam
sedikit tepung jagung
2 tangkai daun kari

- Lumur kan ketam dengan serbuk kunyit dan garam. 
- Kemudian letak tepung jagung
- Goreng ketam hingga masak. Letak daun kari semasa menggoreng untuk mendapatkan aroma

3 sudu besar cili kisar
1 biji labu bawang besar - hiris
2 biji bawang merah*
1 ulas bawang putih*
1 inci halia* - * ditumbuk halus
1 batang serai
2 helai daun limau purut

4 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
sedikit kicap manis
garam (jika perlu)
gula

- Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan cili kisar, tumis hingga masak
- Masukkan semua sos dan kicap manis. Letakkan sedikit air dan biarkan mendidih
- Masukkan ketam, daun limau purut, gula dan garam. Kacau sebentar dan angkat.






Sabtu, 26 Mac 2016

LANJUT GOLDEN BEACH & GOLF RESORT

Assalamualaikum 
https://scontent-sin1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/12321322_566414970175629_3029185186798260561_n.jpg?oh=84d70f384bff294693eb91b91c565157&oe=5781E5F6
Family Day ILP Ledang pada tahun ini, kami berjimba di Lanjut Golden Beach & Golf Resort........terletak di Rompin, Pahang. 
Minta maaf ler, gambar depan resort tak dapat nak ambil. Masa tu dah letih sangat walaupun dok sebelah jadi mem......mata pejam celik pejam celik tapi tetap penat hehehe.........Ini bilik kami, villa 1. Kami berdua jer tapi dapat duduk bilik besar gini, memang rezeki kami la. Cantik bilik nie, luas sangat. Kalau datang dengan keluarga yang ramai pun tak de hal punya. Bilik pun boleh berhubung dengan bilik sebelah, ada pintu tapi jangan ler buka nanti orang lain skodeng plak hahaha........
Ini bilik kami yang mengadap ke laut tapi lautnya nun jauh di sana. Bila malam selepas dinner, ingatkan nak jalan2 di tepi pantai tapi gelap yang amat sebab lampu resort jauh dari pantai. Jadi terlepas hajat untuk berdating ditepian pantai. Dapat ler perhati dari anjung bilik jer......tapi tak apa, boleh lepak2 kat belakang bilik sambil hirup udara pantai yang sojuk amat......
 https://scontent-sin1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/12919649_566411853509274_578698875919225814_n.jpg?oh=d6e307335ecef1588828f610c4e3fcfd&oe=57954AC2
 https://scontent-sin1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlp1/v/t1.0-9/12923108_566411916842601_1424624298860890059_n.jpg?oh=8b3f84e8077dcaa28a9044fd1b826a33&oe=57817BBC
 https://scontent-sin1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xat1/v/t1.0-9/12924473_566411740175952_6522429358441026494_n.jpg?oh=05bf1e95ca6d630cebb05b7a3395e992&oe=5779927E
Ini antara aktiviti2 yang dijalankan sepanjang family day yang berlangsung selama 2 hari. Saya malas nak turut serta, letih badan........suami pun tak keluar bilik, berehat jer kat villa. Bagus semua dia orang nie, sporting habis. Bukan sahaja anak2 yang setia menanti untuk games dia orang, mak2 bapak2 pun dok tak sabar nak join sama. Sekadar untuk mengeratkan lagi hubungan yang sedia ada.
Semasa perjalanan untuk hampir sampai ke resort, kami singgah makan dulu di kedai makan udang galah yang dikenali ramai. Kedainya betul2 dekat simpang tiga untuk ke arah resort. Orang tak berapa ramai lagi masa kami datang sebab baru lepas habis sembahyang jumaat. Kami tak tunggu lama, keluar je masjid terus tuju ke kedai nak makan.Tak lama lepas tu, memang ramai ler yang datang, tak putus2 orang datang makan udang galah. Saya tak makan, suami saya jer yang tak sabo2 nk ngap..........saya dah jemua makan udang kat rumah mak, makan sampai nak termuntah2 tapi bukan udang galah ler hihihi.......
Tu dia, besaq punya udang.......ambil sekor je tak boleh lebih2 sebab suami saya kalau makan lebih2 takut gatal2 plak.......jadi berjaga2.........gatal rm hehehe.......tak puas katanya jadi hari nie masa nak balik nanti dia nak makan lagi kat tempat yang sama. Makan je la bang, kat Melaka tak jumpa nanti walaupun ada je orang jual udang galah kat melaka tu. 
Ini hadiah cabutan bertuah yang saya dapat malam tu. Memang kebetulan saya tak ada maker nie, kira lepas nie dah tak payah beli ler......cuma nak memulakan operasi tu tak tahu ler bila akan bermula......lepas nie kena lah cari resepi waffle yang sedap2.......







Selasa, 15 Mac 2016

NASI ARAB MANDY.....DAH LER MUDAH, SEDAP PULAK TU......

Assalamualaikum
Nasi Arab Mandy.........ini semalam punya cerita. Pasti ramai yang gemar makan Nasi Arab kan. Saya tak berapa lah sangat nasi2 yang pelbagai variasi nie tapi kalau ada saya bedal juga ler......mungkin sebab saya memang jenis yang tak beria2 sangat nak makan nasi....diet...^___^. Tapi untuk nasi arab nie memang sedap. Nasi Arab Mandy nie yang jenis instant punya, saya beli kat kawan di tempat kerja. Beli dah lama, masa raya tahun lepas lagi tapi baru hari nie ler nak membuatnya. Nasib masih sempat nak merasa membuat, dah nak expired dah pun rupanya. Nak sediakan pun mudah yang amat. Mudah, cepat dan sedap katanya........memang ternyata benar belaka hehehe.........
Ini dia rupanya nasi arab tu. Bagi satu bungkus nie boleh makan lebih kurang untuk 7 orang. Nampak tak tarikh luput tu......sikit jer lagi saya nak terlepas peluang nak makan. Beli masa hari raya tahun lepas konon2 nak bagi adik2 merasa tapi open house tak habis2, memang tak sempat ler nak buat. Nasib lambat lagi nak expired, kalau tak rugi tak sempat nak rasa. Harganya pun cuma rm17. Kalau kat kedai, dah boleh bayangkan tak berapa banyak penjimatan hihihi.........jimat sangat, rasa sedap pun sama sahaja dengan kedai kat luar. Kalau berminat boleh roger2 abang nie yer....
Menu nie saya buat setengah bungkus jer. Ini pun bagi saya dah banyak untuk kami makan berdua. Boleh jer kalau nak bagi auntie sebelah tapi jengah2 tak ada pulak auntie nie, bershopping kot. Saya makan memang tak banyak.......diet konon....^___^.... suami pun makan tak berulang sebab tak ada lauk goreng2 katanya. Lauk goreng2 dia apa lagi kalau bukan ikan bilis goreng. Takkan ler nak makan nasi arab dengan ikan bilis kan.......juling mata sekejap.....macam2.........
Nasi nie memang sedap, makan begitu sahaja pun dah cukup sedap. Nasib saya jenis tak makan banyak sangat, kalau tidak.......mahu habis nasi nie saya makan. Kita orang kalau teringin nak makan nasi arab, mesti akan order satu jer lepas tu share sebab nanti makan mesti tak habis punya, rugi jer kan......
Ayam pun saya masak setengah ekor jer takut nanti tak habis nak makan. Kalau makan kat kedai, ayam tak ada kena lumur macam ni kan......tapi nasi arab nie ayam dia kena lumur.......
Ini pulak sambalnye, saya lebihkan cili apinya baru makan terangkat2 punggung...baru ummmphhhh.....
Yang ini pulak Nasi Arab Kabshah, next time punya projek. Yang ini nanti kalau buat nak kena habiskan terus biar semua dapat merasa. Mungkin minggu depan ler buat untuk mak dan adik2 makan, Insya Allah jika dipanjangkan usia.........





Selasa, 8 Mac 2016

CHOCOLATE BROWNIES 'KEDUT'

Assalamualaikum
Alhamdulillah.........Syukur diberi kesihatan yang baik, dipanjangkan usia dan masih diberi kesempatan untuk bern3 di sini walaupun dah lama bersarang tanpa sebarang post. Setakat ini tak ada apa yang nak dikongsikan, terlalu banyak kerja yang perlu diuruskan. Balik2 rumah jer pun dah hampir ke senja, badan pun dah terkulai........penatttt.....memang dah tak larat nak mengadap pc. Cuma berkesempatan hari jumaat sahaja sebab tak ada orang yang nak dok kacaukan tapi waktu itu ler kita nak bersenang lenangkan......window shopping.......^__^

N3 kali ini saya nak kongsi resepi Chocolate Brownies 'Kedut'. Brownies nie dah lama diviralkan, dari tahun lepas lagi tapi baru2 nie jer saya berkesempatan nak menggodeh, nak merealisasikan kesedapan yang digembar gemburkan......tak apalah walaupun keciciran tapi yang penting puas hati, memang sodap.........nak membuatnya pun senang sangat. Bagi yang rasa2 macam was2 nak buat, don't be kuatir........sekali buat gerenti jadi......pasti........

Resepi ni saya ambil dari blog sis shuhairi, Juicy Cafe . Memang sedap resepi nie, masa makan pun rasa macam chewy sikit2 mungkin sebab kandungan gulanya banyak. Bagi yang tak suka manis tu boleh kurangkan gula tapi mungkin nanti tak jadi ler kedutnya hehehe..........

Ada juga yang bertanya saya, kenapa dia buat tak jadi kedut. Saya memang tak mahir jadi saya rujuk pada sis kita tu. Dia cakap, masa pukul telur dan gula cukup sekadar sebati sahaja jangan sampai gebusss........itu ler sebabnya, jelaskan.......Yang saya tahu memang kalau buat brownies cukup sekadar sebati sahaja bahan2nya. Kalau pukul sampai gebu, jadi kek lerkan jawabnya......itu yang saya difahamkan lah......:)
 Bagi penggemar brownies boleh cuba resepi nie........saat2 kecemasan pun sempat lagi nak buat hehehe.......

CHOCOLATE BROWNIES 'KEDUT'
Resepi : Cik Cek
Sumber : Juicy Cafe

Bahan2:
400 gm coklat kompound - potong kasar
150 gm mentega
100 gm gula perang
100 gm gula kastor
4 biji telur
1 sk esen vanila
100 gm tepung naik sendiri*
30 gm serbuk koko* - *disatukan dan ayak

Cara-caranya:
1. Dalam mangkuk stainless steel, satukan coklat kompound dan mentega. Cairkan adunan dengan kaedah 'double boiler'. Tutup api dan angkat.
2. Dalam mangkuk lain, satukan pula gula perang, gula kastor, telur dan esen vanila. Gaul sebati.
3. Tuang dalam mangkuk adunan coklat dan gaul sehingga ke semua adunan rata dan sebati.
4. Masuk sedikit demi sedikit adunan tepung dan gaul rata.
5. Sediakan loyang bersaiz 10 x 10 inci, lapik kertas minyak dengan melebihkan sehingga paras ketinggian loyang supaya senang untuk ditarik keluar dari loyang dan oles sedikit mentega.
6. Tuang adunan dalam loyang dan ratakan.
7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 160C, bakar selama 30 minit atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
8. Tutup suis oven, biarkan brownies dalam oven dengan pintu terbuka selama lebih kurang 15 minit.
9. Keluarkan dan potong mengikut pilihan anda.

Nota :-
* Jika mahu buat separuh adunan, guna loyang bersaiz 8 x 8 inci.
* Boleh juga guna tepung gandum cuma tambahkan 1/2 sk serbuk penaik
* Gunakan mentega dan coklat kompound yang bermutu tinggi untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap.
* Boleh juga ditambah kekacang 100 gm jika suka.
 Bagi penggemar brownies, jangan tunggu2 lagi. Memang memuaskan hati......nak makan dengan coklat ganache ataupun aiskrim pun sodap......ini buatan saya kali ketiga dalam masa satu minggu, banyak permintaan hehehe......
 Jemput makan ye kawan2, anak2 semua........untuk adik2 ipar duai sila buat ye, resepi kat atas tu.......^__^