Rumah Melaka

Rumah Melaka

Halaman

Isnin, 26 September 2016

SEOUL KOREA...........HARI PERTAMA

Assalamualaikum

Seram sejuk rasa badan, angin korea tak hilang lagi hehehe.......hari nie dah mula bekerja. Minggu lepas hari last lagi, dah mula kerja tapi masih mamai 'mabuk' flight tak hilang2 lagi. Hari ini baru nak mulakan kerja yang tertangguh, malas betul nak mulakan kerja yang dah terbengkalai seminggu nie. Semua kawan2 pun dah sibuk sms, bertanya mane gambar pergi korea tak nampak pun.......alahai malasnye. Semalam baru dapat post gambar kat fb. Dari pagi sampai tengahari baru habis post, satu2.......^___^.....

Nak n3 pasal perjalanan ke Seoul Korea pun malas nie, tapi layankan jer permintaan kawan2. Mungkin dia orang nak tahu kot perjalanan ke sana dan tempat2 yang dilawati......ok lah mari kita sembang2 ye.......tapi kena n3 perjalanan selama 7 hari la nie mmmmm........

Hari pertama perjalanan kami, bertolak jam 8 malam dari KLIA transit di Ho Chi Minh. Perjalanan sekejap sajer lebih kurang 1 jam 15 minit gitu.....tak ingat. Dari Ho Chi Minh ke Korea lebih 4 jam. Kami sampai sebelum jam 7 pagi, tapi tak ingat pulak waktu Korea ke waktu Malaysia masa tu sebab Korea cepat 1 jam dari Malaysia. Sampai je di Incheon International Airport Seoul, kami disambuat oleh pemandu pelancong, Kay namanya, cantik.......belum kahwin, coming soon katanya......
Nie dia, cantik kan......
ok, untuk hari pertama penjelajahan kami.......

1. Trick Eye Museum in Hongdae Street

Di sini macam 3D yang saya pernah pergi di PD dulu. Dan post2 kat dalam muzium 3D nie kebanyakannya sensor2 belaka jadi saya yang sedia pemalu nie tak banyak pilihan ler nak berposing bagai hehehe........tak sesuai......Bila masuk ada 4 tempat yang kita boleh sertai, trick eye, love, ice dan karnival
 

Masuk dalam Ice Museum, sekejap jer memang dah tak Masuk 
dalam Ice Museum, sekejap jer memang dah tak tahan.....beku. Mahunya tak beku, suhu -6C. Baru 2 minit masuk, tangan nak tekan punat kamera pun dah tak rasa dah kejung.....macam nie punya gaya macam mane nak datang masa winter nanti, membazir jer. Silap2 boleh beku jadi orang ais hahaha.........


























2. Seoul N Tower


Selepas dah bekukan badan, kami ke Seoul N Tower pulak. Memang cukup ramai manusia kat atas bukit nie. Nak mendaki ke atas pun satu hal, rasa macam punggung tinggal kat belakang......dah sampai atas terasa longgar kepala lutut. Pusing belakang tengok, sayupppp.....jer, rasa macam nak terkeluar isi perut.....



























3. The National Folk Museum Of Korea


Selepas kami beredar dari Seoul Tower, kami pergi soru dulu di Restoran Muslim. Masa nie dah terbayang2 kat kepala apalah menu nie.......boleh telan ke x? Sebab kalau kedai mamak memang saya tak berapa gemar nak makan. Macam2 dalam fikiran tapi perut dah lapar, ngap jer semua apa yang ada kat depan mata........dah memang lapor bebenor.....
Selepas perut dah kenyang walaupun tak berapa nak kenyang, kami ke International Mosque in Seoul. Masjid ini merupakan satu2nya masjid yang ada di Seoul seperti yang diberitahu oleh Kay.


























Dah siap sembahyang semua, kami meneruskan perjalanan ke Kyongbok Palace, National Folk Museum. Punyalah ramai orang macam pesta. Sepanjang perjalanan masuk ke dalam memang tak berenggang semua dengan Kay, takut sesat. Kay pun dah warning siap2 jangan terpisah hehehe........



























Masuk je kat dalam tu dah nampak satu kumpulan orang2 yang berpakaian orang istana. Permaisuri pun ada, raja jer yang tak nampak.......ini mungkin ada program untuk sempena tahun melawat Korea kot.



















 








 






















Sepanjang dalam muzium istana nie, memang ramai yang berpakaian tradisional Korea, Han-Bok kalau tak silap. Baik dari kanak2 sampai yang dewasa semua berpakaian tradisional Korea, mungkin di sewa kot.......nampak cantik sangat, nampak ayu gitu..........Masing2 semua berebut2 nak bergambar dengan budak2 korea tu tapi saya malas, ambil dari tepi je la curi2.........itu pun dah cukup puashati. 


















































Ini sebahagian pemandangan di dalam muzium.  Semasa jalan nak masuk ke dalam muzium, kami berkesempatan menyaksikan satu persembahan. Tak berapa nak nampak sangat persembahan tu sebab dah ramai sangat orang. Snap pun ikut atas kepala jer, nasib ada yang menjadi.......

























 




untuk hari kedua nanti kita sambung........




Isnin, 19 September 2016

SEOUL KOREA 6H4M BERSAMA AS SYUKRAN......

Assalamualaikum
Syoknya!!!! syoknya!!!!Korea, itulah yang dapat saya gambarkan sekarang nie.........macam dalam hati ada taman gitu. Bestnya dapat jalan2 di Seoul Korea walaupun pada summer season. Yang pastinya  perjalanan bersama As Syukran Agency memang berbaloi. Sudah le murah........bagi saya lah, servis pun bagus memang berbaloi2........Bagi saya yang pertama kali bersama As Syukran Agency @ dengan erti kata lain bersama bosnya En Syukri, memang terbaik puas hati. Kalau ada yang berminat boleh klik cari maklumat di facebook. 
Perjalanan kami di Seoul terbahagi kepada 2 group, A dan B. En syukri cakap trip yang ini seramai lebih kurang dalam 50 orang.  Kami naik 2 bas, team saya ada 21 orang dan selebihnya team B. Perjalanan pun tak sama, team kami bergerak awal sikit dari KLIA sebab masalah flight habissss.........mungkin sebab masalah dari saya kot lambat sangat nak bagi keputusan, lambat sangat nak settle pasal insuran..........sorry sangat2. Jadi perjalanan yang sepatutnya terus dari KLIA ke Seoul dah berubah. Perjalanan kami jadinya pergi dan balik transit di Ho Chi Minh, Vietnam. Rasanya, muka masing2 macam suka jer sebab balik nanti bermalan di Ho Chi Minh semalam jadi tak de la rasa bersalah sangat hehehe............

Malam masa di Ho Chi Minh nanti En Syukri nak bawa jalan2 di night market shopping lagi.......perhabis duit rm pulak...lalalala........

Ini tourist guide kami Miss Kay.......cantikkan. Bulan Feb nanti dah nak kahwin. Ini semasa majlis menyambut hari kelahiran Julie  pada bulan September nie. Kata dia orang, kalau ada team yang lahir masa trip yang mana2 masa bulan tu, En Syukri akan sambut. Baguskan, perihatin.......buat kecil2an semasa makan di Bombay Grill yang banyak kawasan makanan halal
Ini keseluruhan team As Syukran semasa di Nami Island. Semasa di sini lah first time semua bergabung tapi yang pasti team kami yang terbaik dari segala yang baik hahaha......semoga semua berpuas hati macam saya yang cukup puas hati. 

Ada lagi cerita2 sepanjang perjalanan, ni baru summary jer, yang sebetulnya nanti dah balik Malaysia baru ler stori mori.  Nanti kita sambung lagi ye.......nak zzzzzzzz $$$$$

"Gamsa Hamnida"

"Thank You Very Much"



Isnin, 5 September 2016

PERSEDIAAN KE SEOUL KOREA PADA MUSIM LURUH

Assalamualaikum

Bersarang sudah blog nie, lama bebenor teman tak update. Sibuk mengalahkan menteri hehehe........Banyak sangat aktiviti yang dilakukan oleh institut, kawad kaki kebangsaan dan juga peringkat isntitut sempena bulan kemerdekaan dan macam-macam aktiviti lagi dah tak ingat nak sebut. Hari sabtu pulak selama sebulan nie terpaksa ada kelas ganti, pengajar pun dah rupa macam robot tengoknya hahaha........Aktiviti yang menanti pulak pada 2 bulan mendatang nie, Bengkel Smart Solat di Kem Asahan, Team Building di Pulau Redang, Lawatan EKSA di Kelantan, Bengkel untuk pelajar di Asahan dan aktiviti yang paling saya teruja ehem.....ehem........jalan-jalan ke Seoul Korea. Yang ini sendiri punya aktiviti kasi relaxxxx..........

Perjalanan ke Seoul Korea tak lama dah lagi, minggu depan jer selama 6H4M melalui Agensi As Syukran. Ramai kawan2 yang nak pergi tapi secara backpackers, murahkan tapi saya memang tak ler kan sebab masing-masing belum pernah sampai ke Korea lagi. Macam saya memang haru ler silap2 makan tahun ler nak menunggu tak merasa pulak nanti nak ke Korea. Ada rezeki lagi nanti boleh secara backpackers.

Oklah, terus ke n3 kita ye. Memandangkan saya pergi pada masa baru musim luruh, jadi cuaca tak berapa sejuk sangat. Lebih kurang dalam 20-29, boleh tengok kat sini.  Jadi baju sejuk saya bawa yang biasa2 sahaja. Kalau sejuk baru shopping kat sana murah sikit katanya, rembat winter coat barang satu dua nanti.  Saya bawa cuma sarung tangan stokin dan juga stokin untuk tidur malam.
Saya pun beli Heat Pack untuk body dan juga tangan. Untuk tangan tu boleh guna masa jalan2 nanti kalau sejuk, yang body tu boleh lekat kat baju dan guna masa zzzzzzzz.........Kalau nak beli, beli kat Daiso murah sikit.
Yang ini untuk keperluan di dalam bilik air. Tisu belakang tu tisu basah yang baby guna tu, sajer jer bawa sebagai persediaan takut2 tak cukup air pulak nanti nak cuci hehehe.....boleh catu2 kan, nanti nak solat tak adalah was-was dah suci ke belum.
Ini sedikit makanan yang saya bawa sekadar mengalas perut kalau2 tak selera nak makan nanti, walaupun tekak saya nie spesis tolak batu denga kayu jer........kalau batu dengan kayu boleh makan pun dah lama saya bedal hihihi........Vitamin jangan lupa bawa. Saya bawa cuma antioksidan dengan vitamin C jer, yang lain2 tinggal nanti berat.

Untuk pelembab kulit dan bibir, saya bawa 3 benda nie jer. Yang baby oil dengan vaselin tu free, buy 1 free 1 .......jimat sikit. Yang lip bam nie tak pernah guna, harap2 sesuai dengan lip sebab bibir saya sensitif sikit nanti takut pecah2, tu yang bawa sampai 3 cuma lip bam tu je bawa bila jalan2 nanti ringan.
Ini pulak ubat-ubatan yang saya bawa. Ada lagi yang saya tak post kat sini, krim mustajab untuk buang angin. Al maklum ler saya nie badan penuh angin, berjaga2 je.......satu lagi panadol, belum beli lagi sebab saya nie jarang nak telan panadol kalau sakit cuma stand by je kot2 perubahan cuaca nanti badan tak boleh nak terima.
Plug penting jangan lupa. Plug saya nie dah lama beli dulu2, nak beli baru sayang pulak. Guna jer yang sedia ada cuma extension wayar jer baru beli. Cantik tak warna jingga, menawan......

Keperluan2 yang lain tu macam tukaran wang, passport , kasut sarung,  towel, beg galas, kamera, baju, legging, keperluan peribadi muka dan segala tok nenek jangan lupa bawa. Baju saya tak bawa banyak sebab nanti nak beli kat sana. Sepentot pun beli yang pakai buang senang........Ok dah ini sahaja kot yang perlu di bawa. kalau ada yang tak cukup beli jer kat sana, ramai yang cakap barang2 kat sana boleh dapat harga yang lagi murah. Tengok jer la macam mana, yang penting.......

enjoyyyy........adiosssss

"Annyeonghi kaseyo"
Selamat Jalan