Rumah Melaka

Rumah Melaka

Halaman

Sabtu, 23 Januari 2016

DRAGON FRUITS AIS..........PENGHILANG DAHAGA

Assalamualaikum

Panasssss......!!!! ini semua gara2 serangan El Nino. Melaka walaupun hujan tapi masih terasa bahang kepanasannya, rasa terbakar kepalo den ni ha.........Hari nie, buat masa ini rehatkan diri sambil kemas2 rumah apa yang patut. Nak keluar pun tak tahu nak pergi mana. Nak ke bandar Melaka pun mesti jem gilerrr........tensionnn.....!!!! Panas2 nie bila pekena ais, pergghhhhhhh........ rasa macam nak berendam jer. Nikmat kepuasan kesejukan tak terkata hehehe.......giler punya ayat ^_^ 

Dah panas2 nie apa kata kita pekena ais sebentar, Dragon Fruits Ais. Alang2 nak minum ais, baik kita pekena jus teruskan, jus naga terus baru ada perasa. 
Buat 2 gelas jer, 1 untuk awak 1 untuk saya tapi akhirnya dua2 saya yang bedal hehehe.........Bila dah petang sikit nie, angin bertiup sepoi2 bahasa tapi panas memang terasa, tak boleh nak cakap. Tembok kat belakang rumah baru jer siap, jadi sekarang ni baru jer tanam pokok cili. Harap2 pokok cili api tak lentok. Tuannya tak larat nak jirus hari2, balik kerja sampai rumah pun 6 lebih. Tak sempat nak hadap pokok. Harap2 hujan akan tetap membasahi tanah Melaka nie........

Esok cuti Thaipusam, Johor cuti.......jadi esok masih ada untuk apa2 aktiviti. Hari nie, kalau kebosanan melanda.....Melaka Premium Outlet......mu tunggu aku datang.......baru gajikan jadi poket masih tebal lagi hihihi........dalam kepala dah macam2 yang keluar nie, tunggu je la.......





Jumaat, 11 Disember 2015

CARROT CAKE........LEPASKAN GIAN

Assalamualaikum
Salam Jumaat semua, semoga dirahmati pada hari Jumaat yang Baraqoh nie........... Rasa badan tak berapa sedap hari nie, mungkin kena hujan 2 hari nie. Asal petang balik kerja jer, hujan selebat2nya.........tu yang badan rasa dedau jer, tekak pun rasa perit jer........Walaupun badan tak berapa sedap tapi tekak nie tersangatlah teringin nak makan carrot cake.

Carrot Cake mai lagi hihihi............sekadar nak lepaskan keinginan tekak nak makan carrot cake. Bulan lepas buat juga sebab adik beradik ada buat BBQ kat rumah mak. Tak puas makan sebab ipar duai sepupu sepapat pun datang nak bawa bekal balik. Dapat makan sekali potong je, nie yang buat lagi.......baru boleh makan berulang2........bagi juga jiran2 rasa.
Saya buat tak banyak, hanya setengah adunan sahaja. Cukup untuk kepuasan tekak nie.........Saya memang selalu buat carrot cake nie, bukan sahaja rasanya yang sedap tapi juga mudah untuk disediakan. Saya pernah buat dulu di sini dan masih juga guna resepi yang sama tapi saya buat cup cake. Kalau dulu bila bab deco saya memang hancusss.......tapi sekarang nie ada up sikit berbanding dulu hehehe

Saya masih guna resepi yang sama dan sedikit di olah, kawan2 opis juga berpuas hati dengan rasa carrot cake nie. Resepi ini untuk 1 adunan dan guna loyang 9 inci. Jika ada yang berminat, saya salin semula resepinya di sini

CARROT CAKE

Bahan2
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 1/4 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
secubit garam
1 cawan gula perang
1/2 cawan gula kastor
4 biji telur
1 cawan minyak jagung
100 gm mentega - dicairkan
2 cawan parutan lobak merah
esen vanila - 1 penutupnya
50 gm badam cincang - bakar dulu

Cara2:
1. Ayak tepung, baking powder, soda bika, serbuk kulit kayu manis dan garam bersama.
2. Pukul telur dan gula hingga sebati, hanya guna senduk sahaja. 
3. Masukkan minyak, butter cair dan esen vanila dan gaul hingga sebati.
4. Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit dalam adunan telur. 
5. Masukkan parutan lobak merah dan kekacang dan kacau sebati.
6. Tuang ke dalam loyang yang telah di sapu majerin dan alas dengan kertas .
7. Bakar pada suhu 180C selama 45 minit atau hingga kek masak.
8. Sejukkan dan hias dengan cream cheese topping. 

CREAM CHEESE TOPPING

Bahan2:
250 gm cream cheese - nak lebih pun tak ada hal
3 sudu besar butter
1/3 cawan gula aising - ayak
1 sudu kecil jus lemon

1. Campurkan ke semua bahan dan pukul sehingga lembut dan sebati.
2. Sapukan atas kek yang telah disejukkan.
3. Hias ikut kreativiti masing2.








Ahad, 6 Disember 2015

ALIVE 3D ART GALLERY, PORT DICKSON

Assalamualaikum
Kita sambung cerita jalan2 ke PD. Destinasi seterusnya adalah ke Alive 3D Art Gallery, Port Dickson. Memang kecoh datang sini, keadaan sungguh tak terkawal bila semua orang dah macam kena sawan hahaha......yang si kenit Afrina pun dah tak boleh nak kawal, ke hulu ke hilir dia, dia suka agaknya orang ramai tengah sebok berposing sakan. Afrina dengan kaki dengan mulut sekali berjalan.........comel sungguh.........
Tu dia........orang besau tiba2 jadi kecik, orang kecik dah jadi besau.......magic tipu daya semata2 hahaha.....cutenya Afrina, nak gigit.........padahal bapaknye godang tapi........hehehe
Kelakar nain, patut le sakit perut rupanya kembung, perut penuh dengan air hahaha
Pandai betul masing2 nak menggayakan memek muka, konon2 nak nampak real tapi dah jadi lawak pulak tengoknya hehehe
Bersungguh2 nain dengan epol nak menjiwai suasana tu kekeke..........terhibur makyah tengok. Ini baru 2 orang, belum lagi askar2 yang lain. Kalau datang ramai2 mesti dia orang buat macam rumah sendiri hehehe




 Apa2 gaya pun boleh nak asalkan korang semua happy. Nanti ada rezeki kita datang lagi.........bawa kak syirah, nabil, syakir, killah, mimi, farhan, abang haris, ain, abang amir yang mulut potpet2 dan ramai lagi yang seangkatan dengannya x ingat hahaha.........ingat tapi malas sangat nak taip huhu........
 Nak juga hihihi
 Afrina pun pandai siap muncung2 mulutnya..........
Kelakar kak long, tak dapat nak bayangkan kalau kak long betul2 buat macam nie.......mahu ibu pengsan seminggu hehehe
Lakonan mesti mantap kak long, patutnya masa nie siku kan jer mak teh tu hehehe.....

Masa untuk pulang, nanti datang lagi