Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Khamis, 12 April 2012

RED VELVET CAKE

Assalamualaikum......

Selamat pagi semua. Dah sarapan ke belum? saya sarap simple2 jer...diet!!!!.....(^__^).....

Kali ini saya nak n3 Red Velvet Cake, yang dah lama langsai pun. Resepi nie saya rujuk kat dapur ita. Ita cakap kek nie kalau buat dapat sikit jer. Sesuai untuk loyang saiz 5" tapi sebab saya buat kat rumah adik hari tu dan loyang yang ada saiz 8" jadi keknya jadi leper sikit la, sebab bancuhan dah buat terpaksa la teruskan jadi cuma dapat buat 2 tingkat je. Sebab cream cheese pun ada satu jadi sapu kat tengah2 pun nipis je takut tak cukup nak sapu keseluruhan kek.

Buat kek nie tiada dalam perancangan...nasib bahan2 nye memang ada. Memang dah lama nak buat kek nie. Kalau ikut dari kawan2 yang dah pernah buat...dia orang komen kek nie sedap, tu yang tak sabar nak buat. Memang sedap kek nie bila dipadankan dengan cream cheese. Ngap...ngapp...tak henti2...berlawan2 red velvet dengan brownies masuk dalam tekak nie....gumukzzzzz le jawabnya.....

Jom la layan resepi Red Velvet Cake nie......



RED VELVET CAKE
source : Rima
copy : kak nor

Ingredients
1 1/4 cup sifted flour
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 tbsp cocoa powder 
1 tbsp red colouring
1/4 cup soft unsalted butter - 57gm
3/4 cup sugar
1 egg
1/2 tsp vanilla extract
1/2 cup buttermilk - 1/2 cup whole milk + 1/2 tbsp vinegar/lemon
1/2 tsp vinegar
1/2 tsp baking soda 

Cream Cheese Frosting
125 gm cream cheese
50 gm unsalted butter
110 gm powdered sugar - i reduced it ti 80 gm
1 cup fresh cream, whipped until stiff

Method 
1. Preheat oven to 175C
2. In one container, sieve flour, baking powder and salt. Set aside.
3. In a small container, combine cocoa powder and red coloring and stir well until form a paste (I added a little water).
4. Using a stand mixer, beat butter with sugar until light and fluffy. Add the egg, beat until blended. Add the vanilla extract and cocoa powder mixture, beat until well blended.
5. Add in sifted flour and buttermilk alternately. Beginning and ending with flour. (F-M-F-M-F)
6. In a small bowl, combine vinegar and baking soda and add it to ur butter. Stir well with a spatula. Pour into a 6" baking pan and bake it for 50 mins or until cooked.
7. Let cool on wire rack.
8. Once cool, slice cake into two spread cream cheese filling..top it with the rest of ur cream cheese too... chill for a few hrs..

Cream Cheese Frosting
1. Beat cream cheese with butter until soft.
2. Turn mixer to low speed, add powdered sugar a little at a time. Whisk until well blended.
3. Add whipped cream, stir through with a spatula.

baru nak belajar mendeko..........harap jangan ada yang keji ^____^
tak tau nak buat lagu mana deko nie, hentam jer apa yang dok terlintas.......keras tanganku
alahai comotnyer......
jangan marah yer, lepas siap deko terus potong......tak tunggu pun nak sejukkan dulu jadi keknya jadi macam tu comot.....x sabarkan sebab sedap sangattttt.......makan bersama adik2, melepak rumah adik yang ustazah tu sambil makan kek bersama hujan ribut kat luar yang menakutkan......
ini kek cubaan pertama, tak cantik cikgu cakap x pe yang penting sedap......




2 ulasan:

  1. kek kalau dipadankan dgn cheese memang sangat sedap...
    mula2 memang lah tangan tu keras...tpi kalau dah selalu..tangan ni pulak akan jadi gantai nak mendeko...kalau tak caya..cubalah praktikkan...
    selamat mendeko...

    BalasPadam
  2. t/kasih ucu...tau tak pe, sekarang nie tengah nak mengorder nozzle kat reen khan sebab dah gatai nak belajar mendeko...hehehe...harap2 boleh menjadi macam deco ucu....lalalala

    BalasPadam