Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Sabtu, 21 April 2012

AYAM MASAK CILI API

Assalamualaikum.....

Selamat petang teman2ku semua... Dah makan tengahari ke? Hari ini saya masak yang mudah2 sahaja. Makan sorang2 je hari nie, koz che abang masih dalam 'keadaan bekerja' , menggubal soalan tapi bukan kursus tau tapi 'bekerja'...hukhuk. Sedih betul dah berapa hari ayik jumpa waktu pagi jer, bila dia balik malam saya dah tidoqq...:(  , sedihkan.....

Untuk aktiviti minggu ini hanya duduk di rumah sahaja melayan kerenah diri sendiri. Hari ini sebab che abang kerja tapi bukan kat pejabat dia tapi kerja kat Hotel, kemas rumah adalah aktiviti saya yang utama. Selalu kalau kemas rumah bahagian2 tertentu sahaja tapi hari ini kemas satu rumah sampai cadar2 semua ditukar baru...sebenarnya cadar baru beli belum guna lagi......hehehe..

Kemas rumah ye jangan tak kemas....Bila dah kemas satu rumah, maknanya....satu badan juga ler sakit2.....bang tolong bang!!!!!balik cepat...tolong picit2 sakit badan nie....sms dah dihantar, memang dia balik tapi dia balik tidoqqq....huhuhu!!!! sabar je laaa...

Berbalik pada menu hari ini, saya masak ayam masak cili api, ulam pegaga dengan pecal, ayam goreng rempah dan sup ekor. Itu saja ler menu saya....Jom layannnnnn........


AYAM MASAK CILI API

Bahan2 :
1/4 kg ayam - potong dan cuci bersih
10 biji cili api *
2 ulas bawang putih *
2 ulas bawang merah *
1 inci kunyit hidup * (* dikisar)
2 inci halia - dititik
1 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit
3 biji kentang - potong 4
Santan dari 1/2 biji kelapa - asingkan pati santan
Garam

Cara2:
1. Masukkan semua bahan kecuali pati santan ke dalam periuk. Masak sehingga kuah mendidih. Setelah kentang empuk, masukkan pati santan. 
2. Pastikan kuah sentiasa dikacau supaya tidak bertaik minyak. Masak hingga mendidih. Tutupkan api dan boleh dihidangkan.

Gambar2 menu yang dimakan hari ini......banyak le pulak tapi sikit2 je jumlahnya.....(^__*) 





Tiada ulasan:

Catat Ulasan