Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Sabtu, 21 April 2012

PENGAT KELEDEK

Assalamualaikum.....

Bersua lagi.......Kali ini n3 pulak Pengat Keledek yang saya buat petang tadi. Baru sekejap tadi buat Kek Mentega......kek lagi. Tak pe, che abang tak ada kat rumah, boleh ler buat kalau tak nanti dia bising...kata nak diet tapi makan kek tak tau nak berhenti, hahaha........nak buat lagu mana, selera tak boleh nak tahan...(^__*)

So, sementara menunggu kek masak kita layan n3 ler dulu. Bila guna keledek oren nie macam kureng ler rasanya, macam kureng rasa lemak keledek tu. Tak sesuai kot buat pengat...ke tekak nie dah rasa tak sedap...ontah la.... Nak cakap apa pun tak guna...dah habis pun...hehehe....


PENGAT KELEDEK

Bahan2:
400 gm keledek
5 sudu besar skoteng
4 sudu besar sagu ikan
4 sudu besar gula melaka
200 ml santan - kalau suka cair boleh + air
Air
Garam
1 helai daun pandan

Cara2:
1. Rebus skoteng hingga kembang dan lembut. Masukkan sedikit garam. Setelah empuk angkat dan ketepikan.
2. Sementara itu bersihkan keledek. Buang kulitnya dan potong dadu dalam 1/2 inci. Rebus hingga empuk, guna air rebusan tadi dan tambah sedikit garam dan masukkan daun pandan.
3. Apabila telah empuk, masukkan skoteng, gula melaka dan santan. Sentiasa kacau supaya tidak naik minyak. Setelah mendidih, masukkan pula sagu mata ikan dan masak hingga sagu kembang. Angkat dan hidang.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan