Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Rabu, 4 Januari 2012

TART SHELL

Assalamualaikum....Dah makan malam semua? Saya makan nasi dengan sup daging je sama telur dadar, cukup la untuk orang yang tak ada selera makan. Habis sepinggan nasi...hihihihi tapi sekejap jer rasa macam nak termuntah pulak asyik terbatuk2 je.

Lepas makan rehat2 sekejap, sekejap jer lepas tu ke dapur nak buat crust@shell untuk buat egg tart, kononnya la... Memang dah lama dok perap resepi dari ita nie, tu yang demam2 pulak baru terasa nak buat. Tak pe la, ita kata crust nie boleh simpan lama bila nak buat tart nanti buatkan intinya saja. Bagus juga kan stand bye kata orang. Kalau sapa2 yang nak belajar boleh tengok kat dapur ita tu siap buat step by step lagi. Saya pun dok belajar kat situ jer tak payah nak pergi belajar kat luar cikgu ita dah ajarkan. Kalau nak cara mendeko tart pun ada, cayalah.....Moga Allah merahmati ita dunia dan akhirat. Aaaaaminnnnnn!!!!!

Banyak yang boleh diskodeng kat dapur ita nie, tak jemu2 menengoknya sampaikan terlupa yang dapur tak berasap lagi...ishishishhhh!!!! Tapi yang sebenarnya kalau saya tengok gambarnya pun rasa macam dah kenyang perut....bagus tu boleh la diet..hahaha. Kalau cakap kat che abang nie mesti dia senyum senget punya, tak bagi semangat lansung.....nak diet nanti2 la. Sekarang nie tengah semangat nak makan macam2. Sebelum nie badan saya kurus juga la tapi lepas operation bulan Jun hari tu, sebulan lepas tu selera makan naik mendadak, lepas tu dok pulak main blog2 nie jadi macam2 la yang dicuba buat apalagi gedebak gedebuk la badan. Baru je 3 bulan berblog tup2 badan dah naik 20kg...Ya Allah!!!! yang benar.....adoiiiii kena la diet jugak, nanti mak mertua tengok pengsan dia dah montel..hehehe...semangat2. Akaan ku pastikan badan ku kembali ke asalnya 50kg. Cayok2.....!!!!!!

Membebel pulak...jom la tengok resepi crust nie.....Mohon share ye ita...muahhh!!!
SHELL @ CRUST

Bahan-bahan :

170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart

Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
 
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan