Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Jumaat, 6 Januari 2012

CREAM CUSTARD TART

Assalamualaikum.....Selamat malam. Mungkin ada yang sudah pun beradu dengan mimpi2 yang indah. Saya kejap lagi nak tidor dah mengantuk nie, tapi nak n3 sekejap. Malam tadi sempat buat cream custard ambil dari dapur ita sementara crust nye dah buat malam semalam pun resepi dari dapur ita juga. Jom layan cream custard....
CREAM CUSTARD
By : Honey
Sumber : masam manis

Bahan-bahan :


1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila - ita tambah
 sedikit pewarna kuning - ita tambah
 Cara2nya:

Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2. Masukkan telur dan kacau lagi. 
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. 
Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 
Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin. (saya buat cara ini, campurkan semua dan kacau atas api sederhana hingga adunan pekat).
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan