Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Sabtu, 31 Disember 2011

TENGGIRI MASAK KICAP

Assalamualaikum......Salam tengahari. Makan apa tengahari nie? Saya simple2 je ikut selera che abang, udang goreng tepung, ikan kerisi goreng kunyit dan ikan tenggiri masak kicap. Che abang suka la tu....

IKAN TENGGIRI MASAK KICAP

Bahan-bahan :
4 kelar ikan tenggiri 
3 ulas bawang putih - ditumbuk
2 st halia kisar
2 biji bawang besar - hiris bulat
6 biji cili api
sedikit garam
sedikit kunyit serbuk
3 sb sos cili
2 sb kicap manis
2 sb sos tiram
Air asam jawa secukupnya
Daun bawang
2 biji kentang - potong kasar dan goreng hingga separuh masak
Minyak secukupnya

Cara-cara :
1. Lumur ikan dengan garam dan kunyit. Goreng hingga separuh masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia hingga naik bau, masukkan sedikit bawang hiris, cili padi dan tumis lagi. 
3. Masukkan sos cili, sos tiram, kicap manis dan air asam jawa. Bila mendidih masukkan kentang goreng dan ikan. 
4. Apabila kuah agak sedikit pekat masukkan daun bawang dan tutup api. Hidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Komen