Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Ahad, 25 Disember 2011

JEMPUT-JEMPUT ROTI

Assalamualaikum.....sejuknya hari nie. Walaupun sudah nampak cahaya matahari tapi angin bertiup sepoi2 sejuk gila terasa sampai ke tulang. Mandi dengan air panas pun terasa juga sejuknya sampai biru bibir nie dibuatnya. 
Hari nie sarapan buat cucur roti saja dari hasil skodeng kat blog kak ummi. Memang tak rugi sedap sangat....garing di luar dan lembut di dalam, memang sesedap rasa. Ini kali ke 3 saya buat, tak rugi bestttttt....Jom tengok resepinya yang begitu mudah....Kak Ummi mohon share kat sini ye...TQ.

JEMPUT-JEMPUT ROTI
Resepi : BroRozzan
Sumber : kak Ummi

Bahan-bahan: (saya buat separuh je)
14 keping roti - koyak2kan menjadi kepingan kecil
80 gm isi ayam - dipotong dadu kecil - saya x letak
80 gm udang - dicincang/dihiris
1 1/2 cawan air
1/2 cawan susu cair
3 biji telur - di pukul sedikit
1 labu bawang besar - di potong dadu
2 biji cili merah - di hiris halus
50 gm jagung dalam tin - x letak
sedikit daun sup/bawang - di hiris
2 sudu teh serbuk lada sulah - x letak
garam secukup rasa
8-10 sudu besar tepung jagung
minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara:
1. Masukkan roti tadi ke dalam mangkuk adunan.
2. Tuangkan air dan susu dan biarkan sebentar sehingga air/susu meresap ke dalam roti.
3. Masukkan telur, isi ayam. udang, cili, bawang, jagung dan daun sup/bawang. Gaulkan sebati.
4. Akhir sekali masukkan serbuk lada sulah, garam secukupnya dan tepung jagung. Gaulkan rata.
5. Jika adunan cair, bolehlah ditambahkan lagi roti atau tepung jagung.
6. Panaskan minyak dan gorengkan adunan seperti menggoreng jemput-jemput. Angkat dan hidangkan dengan sos cili. 



Tiada ulasan:

Catat Ulasan