Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Selasa, 20 Mac 2012

DONUT

Assalamualaikum.....

Makan apa malam nie? Saya tak sempat nak masak...malas sebenarnya, penat tak larat nak masak. Petang tadi ada latihan bola jaring dengan bola tampar. Sebelum tu sebelah pagi main ping pong. Letih betulll....lenguh kaki dan tangan nie. Nak angkat pinggan pun tak larat....cehhhh!!!alasan baik punyaaa...

Untuk mengelakkan kelaparan melanda pada waktu malam nanti, saya buat donut sikit. Dapat dalam 16 ketul untuk satu adunan. Kali ini saya buat guna terap, biasanya saya gentel jer bulat2 lepas tu tekan tengahnya buat lubang, perapkan jadilah donut....senangkan.....

DONUT

Bahan2 :
1 1/2 cawan tepung gandum
3 sudu besar susu tepung
1 sudu teh yis kering*
1/2 cawan air suam* (*rendam sampai berbuih)
2 sudu teh gula halus
1 sudu besar majerin
Gula kastor

Cara2:
Campurkan tepung gandum, susu tepung, majerin dan gula, kemudian ramas2 hingga sebati .
Masukkan yis dan gaul hingga menjadi doh. Jika kurang air boleh tambah sedikit dan uli seketika hingga tidak melekat ditangan. Jika melekat bole tambah lagi sedikit tepung.....sikit jerrr...
Biarkan seketika hingga doh menjadi 2 kali ganda.
Tumbuk2 doh untuk keluarkan angin. Canai doh dan terap dengan acuan donat. Letak atas dulang yang telah ditabur dengan sedikit tepung. Biarkan ia naik lagi 2 kali ganda. 
Goreng dengan api yang sederhana hingga kekuningan. Toskan dan salut dengan gula kastor atau coklat, ikut pada selera masing2 .

* Pesanan dari Rachel Allen - kalau yis dah berbuih jangan biar lama2 nanti dia akan mati .


bengot2 rupanya....first time guna terap


ini je la yang nampak cantik sikit....huahua....



2 ulasan:

  1. Bengot ke tak bengot ke, janji sedap. Dah masuk perut, satu rupa pun tak dak.. hehehe

    BalasPadam