Selamat pagi.....selamat bersantai2 dihujung minggu buat semua. Dah sarapan ke belum? Saya hari nie cuma bersarapan dengan roti canai cicah sambal ikan bilis jer. Pertama kali buat roti canai sendiri, main agak2 jer resepinya. Selalu masa sekolah2 dulu tolong mak buat, tak tebar pun main tarik2 jer atas dulang. Suka sangat masa tu buat ramai2 kelam kabut kat dapur semua orang dok tolong buat.
Moh ler kita tengok resepinya....
ROTI CANAI
Bahan2: (dapat 4 ketul je)
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh majerin
1 sudu teh shortening
1 sudu teh susu pekat
1 susu teh minyak masak
Garam
Air
Cara2:
1. Di dalam mangkuk masukkan tepung gandum, gaul bersama semua bahan kecuali air. Setelah digaul sebati baru masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.
2. Setelah itu uli adunan hingga menjadi lembut. Bahagi adunan sebesar bola golf dan bulat2kan. Rendam dalam mangkuk yang telah diisi dengan minyak, jangan banyak2 sangat sekadar untuk mengelakkan adunan dari melekat. Saya perap selama 8 jam.
3. Tebar roti canai ikut suka sendiri, saya tarik2 jer atas dulang. Banyak yang pecah2, tak cukup uli kot
4. Panaskan sedikit majerin di dalam kuali. Masak roti dengan api perlahan. Makan dengan sambal ikan bilis.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan