Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Selasa, 20 Mac 2012

TART NENAS BUAH-BUAHAN

Assalamualaikum...

Selamat malam.....N3 saya malam nie tart nenas. Siang tadi tengok kat fb banyak sangat yang dok tayang2 tart nenas. Macam2 bentuk yang keluar...geram pulak menengoknya, tu yang tak sabar nak buat. Hari nie tak ada latihan ping pong jadi dapat balik awal sikit. Tak masak pun, che abang dah beli nasi lemak tadi, jadi malam ada masa sikit. Sambil layan citer Pendekar Bujang Lapok...sambil le menggentel tart ni ha...

Resepi tart nie asalnya resepi Pineapple Rools. Saya terpandang masa menyinggah di dapur makcikmanggis. Masa dok terpikir nak buat tu tiba2 terpandang pulak gambar tart buah2an yang menawan di Mirawati Mohamad, jadi saya pun tak jadi nak buat roll. Adunan saya buat tu berminyak sikit tapi ok tak melekat dijari, nanti kang tambah tepung takut keras pulak.

Masa dah siap buat tu baru saya perasan yang saya tak sapu kuning telur atas tart, tu yang tak nampak berkilat.....Rasanya tak seperti tart nenas yang saya buat sebelum nie, tepungnya rapuh sedikit dah sedap sebab terasa berlemak. Tart buah nie tidak rapuh dan terasa garing sedikit sebab ada campur dengan tepung jagung tapi rasa tetap sedap....


TART NENAS BUAH-BUAHAN (RESEPI ASAL PINEAPPLE ROOLS)
Resepi Asal : Indochine kitchen
Sumber : jom masak, jom makan-makan

Bahan2:
200 gm butter
50 gm gula halus
40 gm susu tepung
20 gm tepung jagung
2 biji kuning telur
280 gm tepung gandum
Jem nenas
Pewarna merah, hijau dan oren
Sedikit

Bahan2 sapu:
2 biji kuning telur
sedikit pewarna oren


Cara2:
Pukul butter dan gula sehingga kembang dan gebu.
Kemudian masukkan kuning telur dan pukul lagi sehingga sebati dan kental.
Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan susu tepung. Uli sehingga sebati dan tak lekat dijari.
Bahagi adunan kepada 3 bahagian dan warnakan setiap satunya secara berasingan. Adunan saya agak berminyak, tak perlu tambah tepung asalkan tidak melekat.
Bulat2kan jem nenas, kalau suka banyak boleh letak lebih.
Ambil doh anggaran sebesar ibu jari. Masukkan jem ditengah2nya dan bentuk doh seperti bentuk buah yang dikehendaki .
Sapukan permukaan doh dengan kuning telur yang telah dicampur dengan sedikit pewarna oren.
Bakar pada suhu 180C selama 20 minit.


ini bentuk apple....versi muda lagi..


yang ini labu....kena penyek...


jambu air....dalam banyak2 hanya 1 biji jer yang betul2 menjadi....mmmmm

2 ulasan:

  1. rajinnyaaaa...comeiii lak tewww...nk sedap...rasa cm nk curikkk sebalang...hehehe...

    BalasPadam
  2. nak curi ye...!!!!!dh habis pn dpt sikit jer....hihihi

    BalasPadam