Assalamualaikum.....
Ini N3 seterusnya sambal tumis ikan tongkol yang saya ngap tengahari tadi.....Cuba juga nak n3 walaupun dah keletihan nie. Sekejap lagi nak berehat untuk lurus2kan tulang temulang nie lepas tu nak cuba buat swissroll...kalau terdaya la ye....
SAMBAL TUMIS IKAN TONGKOL
Bahan2:
1 ekor ikan tongkol - sederhana besar
3 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
Belacan
1 senduk cili kisar
Air asam jawa
Garam
Gula
Cara2:
1. Bersihkan ikan. Tumbuk lumat bawang merah dan belacan. Belah 8 bawang besar.
2. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan cili dan tumis hingga bahan tumis terbit minyak.
3. Masukkan garam, gula dan ikan, kacau hingga sebati dengan bahan tumis.
4. Masukkan air asam jawa dan biarkan hingga kuah mendidih. Sebelum tutup api, masukkan potongan bawang besar dan kacau sebentar. Boleh diangkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan