Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Sabtu, 24 Mac 2012

KUIH BAKAR JAGUNG

Assalamualaikum......

Kuih nie saya buat petang semalam. Lepas balik kerja terus buat. Petang nie baru nak tayang kat sini. Saya buat kuih nie dia ada rasa lembut sikit tapi makan ok cuma tak kenyal. Mungkin lain kali kena tambah tepung sikit....sikit je untuk bagi kenyal sikit...senang nak potong. Atau pun mungkin kena bakar lama sikit. Kalau tak simpan satu hari baru ler boleh nak potong.

Jom tengok resepi Zana dari MR.............

KUIH BAKAR JAGUNG 

Resipi : Zana08@MyResipi

Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum - lain kali nak tambah 1 sb tepung kastard
1 cawan santan (boleh guna santan kotak)
1 cawan susu sejat
3/4 cawan gula
2 biji telur
1 tin jagung manis ala krim
sedikit pewarna kuning
sedikit bijan jika suka 


Cara-cara :
1. "Blend" semua bahan hingga sebati kecuali jagung dan bijan.
2. Masukkan jagung dan "blend" sebentar.
3. Tuangkan dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
4. Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam (lain kali nak tambah masa bakar untuk lebih garing atasnya).


Tiada ulasan:

Catat Ulasan