Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Sabtu, 29 Disember 2012

MOIST CHOCOLATE CAKE

Assalamualaikum......

Jumpa lagi......kita sambung lagi cerita pasal kek. Kali ini Moist Chocolate Cake yang memang tak kalah dengan rasanya. Saya pernah buat kek di sini, resepi CMG. Kek nie pun sedap juga dan kali ini saya buat dua lapis kek yang dilapis dengan Cream Cheese Frosting, ala2 DFCC yang saya buat hari yang sama juga. Kalau berminat boleh tengok kat sini. Kek nie saya buat untuk makan2 bersama keluarga.


Untuk resepi nie saya buat 2 adunan kek, 1 lagi adunan tu saya buat  dalam cupcake. Anak buah saya Mimi minta buatkan coklat cupcake, dia minat sangat katanya. Ikut kan sajer la kemahuannya, nanti merajuk pulakkan......Masa bawa balik kek2 nie saya tak merasa pun dan ramai juga yang tak sempat nak makan. Kalau dah kejap2 buka peti ais, macam mane orang lain nak rasakan.....tekak masing2 semua macam buaya lapo. Badan jer kecik tapi tekak boleh kembang macam ulau sawe hehe.......


Ingat nanti nak buat lagi tapi buat dalam cup. Kena beli acuan dulu sebab masa masak cupcake saya letak dalam cup yang keras, tu yang nampak cupcake tu kecut jer.....tak der bekas nak letak, yang biasa orang letak tu. Mesti kena cari juga nanti.....


MOIST CHOCOLATE CAKE.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung kek/tepung gandum*
1 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan diayak 3 kali)
1 cawan gula perang (soft brown sugar)
2 biji telur gred A
125 g mentega
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko*
1/2 camca teh nescafe*
1/4 cawan gula halus*
1/2 cawan air panas*
1/4 cawan susu cair*(*disatukan hingga menjadi pes coklat)
Croquant Flake untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
Perlahankan speed, masukkan tepung berelang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul hingga rata dan sebati.
Tuang adunan tadi dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache jika suka...


Cream Cheese Frosting: 
125gm Philadelphia cream cheese
60gm mentega
1/2 cawan gula aising
1 ssus teh vanila ekstrak
1 sudu kecil jus daripada lemon 
1 sudu kecil paste lemon - saya x letak

- Pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising dan jus lemon.
- belah dua kek ( saya guna benang) dan sapu rata cream cheese di atas kek.


setelah sapu dengan cheese, simpan dalam peti ais supaya cheese keras sedikit.....baru tindankan dan simpan semula sebelum letak ganache....

BAHAN COKLAT GANACHE :-)
200 gm coklat masakkan
150ml UHT Whipping Cream (boleh ganti dengan susu 100ml susu cair)
1 camca teh mentega

- Satukan coklat dan UHT Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas. Cairkan secara double-boiler, bila semua larut, matikan api dan masukkan mentega dan gaul rata dan boleh di tuang ke atas kek coklat tadi. Biar coklat sedikit mengeras dan boleh hias ikut kreativiti anda.


Bahan2 buttercream bunga :
300 gm shortening
350 gm gula aising - ayakkan - saya kurangkan 50gm tak nak manis sgt

Cara2nya..
1. Satukan shortening dan gula aising dalam mangkuk, gaul dengan menggunakan senduk kayu sahaja.
2. Jangan gaul lama2, cukup setakat adunan sebati, kalau gaul lama2 nanti adunan jadi lembik. (*****penting)
3. Boleh tambahkan pewarna atau perasa jika suka.


 KRIM MENTEGA

400 gm krimwell
100 gm mentega
200 gm gula icing - boleh tambah lagi jika suka manis
1 sudu teh esen vanila
pewarna merah + emulco strawberry

- Pukul krimwell, mentega hingga sebati. Masukkan gula icing dan pukul lagi hingga krim betul2 licin (bila sentuh tidak terasa kesat gula). Masukkan esen vanila dan pewarna, pukul sebati. Sudah boleh digunakan. 




6 ulasan:

  1. Selamat malam...

    Semuanya my peberet, mmg sedap2 belaka!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam siang Lyn,
      mmg sedap semuakan, tgk kek2 Evelyn lagi ler akak teruja dan tak sabaooo....

      Padam
  2. Cantiknya... pandai tangan tu mendeku, suka tengok bunga warna oren tu!

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih Amie....
      baru belajar2 secara x sengaja hihi...

      Padam