Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Ahad, 11 November 2012

AYAM PANGGANG ROSEMARY & LEMON

Assalamualaikum.......

N3 hari nie nak tayang Ayam Panggang Rosemary & Lemon yang saya buat untuk makan tengahari semalam. Ingat2 lupa resepinya sebab dulu selalu dok tengok Jamie Oliver buat jadi sekarang nie bila nak buat, main agak2 je. Boleh tahan la bagi saya tapi che abang suka pulak. Dia cakap lepas nie tak payah ajak makan kat Windmill lagi sebab dah boleh masak sendiri.....hihihi bangga cik yah kejap yuhuuuu!!!!!

Jom layan resepi nya.......


AYAM PANGGANG ROSEMARY & LEMON

Bahan2 :
1 ekor ayam - dibelah 4
5 ulas bawang putih - direbus
1 inci halia - disagat
1 1/2 sudu besar rosemary kering
2 sudu besar lada hitam - tumbuk halus
2 sudu besar madu
3 sudu besar gula perang
Garam
2 kiub ayam
2 biji lemon - hiris
4 sudu besar olive oil


4 biji kentang - potong 4 dan rebus hingga hampir masak
3 biji karot - potong kecil2 memanjang
2 biji tomato - potong 4

Cara2 :
1. Bersihkan ayam dan ketepikan.
2. Campurkan semua bahan kecuali sayur2an dengan olive oil. Kemudian lumurkan pada ayam. Susun ayam ke dalam dulang.
3. Lebihan bahan lumur tadi, lumurkan pula pada tomato, kentang dan karot dan kemudian susun bersama2 ayam.
4. Bakar pada suhu 200C selama 1 jam @ hingga masak.
5. Hidang bersama salad dan sos lada hitam. Sos boleh buat guna air dari panggangan ayam, cuma tambah sedikit susu, serbuk lada hitam dan sos lada hitam. Masak hingga kuah agak pekat.


jom dok tengok dekat2 sikit......memang sedap makan macam tu jer, bila panaskan ayam dan tambah lagi sikit gula perang bertambah2 sedap lagi.....


jemput makan......








Tiada ulasan:

Catat Ulasan