Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Khamis, 22 November 2012

CROISSANT......MENJADI KE?

Assalamualaikum........

N3 kali nie mari jamu mata dengan Croissant yang saya buat hari tu. Senang jer nak buatnye pun. Tengok rupa memang menjadi tapi bila dah bakar, bahagian hujung2nya tu hitam pulak. Bila makan memang rapuh dan lemak2 gitu tapi kenapa masin. Dalam resepi memang kena letak garam tapi saya letak sikit jer, masinnya terasa kat lidah. Bila tengok cara2nya tak der pulak letak garam, haiiiiii!!!!

Tanya kawan2 kat fb, majeri pastri tu masin ke? semua tak tahu sebab tak pernah buat lagi. Tak pe lah, mungkin next time bila nak buat kena rasa dulu majerin pastri tu masin ke tak. Atau memang saya terlebih garam kot....hihihi, entah apa2 ntah. Kalau ada kawan2 yang teringin nak cuba membuat boleh mencuba resepi Chef Norzailina nie.........


CROISSANT
Resepi : Chef Norzailina Nordin
Sumber : Belajar Memasak 2

Bahan2 :
400gm tepung roti
150gm susu segar
11gm yis segera
15gm gula kastor
garam secukupnya
40gm majerin
225gm majerin pastri
1 biji telur + 1 sudu besar susu segar (bahan glis)

Cara2 : (gambar saya amik dalam buku)
1. Gaul tepung roti, susu segar, yis, gula kastor dan majerin. Uli hingga jadi doh. Tutup dan biarkan selama 30 minit.
2. Canai doh nipis berbentuk empat segi panjang.
3. Alas majerin pastri dengan plastik dan canai sebanyak 2/3 saiz doh.

4. Letak majerin menutupi 2/3 doh. Ketepikan plastik.
5. Angkat doh dan lipat menutupi setengah majerin.
6. Angkat pula sebelah kanan ke hujung doh.
7. Canai semula pada bentuk empat segi panjang yang asal.
8. Angkat sepertiga doh dari kanan bawa ke tengah.
9. Lipat bahagian baki kanan ke hujung kiri.
10. Canai semula pada saiz asal. Simpan di dalam peti sejuk selama 10 minit. Ulangi proses melipat ini sebanyak 4 kali.
11. Potong dua dari kiri ke kanan.
12. Potong bentuk tiga segi yang sama besar.
13. Toreh dua garisan di setiap penjuru tiga segi.
14. Gulung dari bahagian bawah ke hujung yang tirus.
15. Atur atas tin pembakar berlenser majerin. Sapukan glis dan bakar dalam ketuhar pada suhu 210C hingga keperangan.


inilah hasil tangan chef norzailina, cantikkan.....nmpak gebussssss
ini hasil tangan saya, walaupun tak nampak gebussss....tapi ok ler untuk pertama kali.....

* Info Chef :
- croissant bersaiz kecil lebih rangup daripada saiz besar.
- croissant bersaiz besar lebih gebu dan empuk.
- pastri jenis ini boleh juga dimasukkan inti buah2an dan digulung atau dilipat.






4 ulasan:

  1. jadiii sapa kata tak jadi.. nyum nyum.. letak tuna dlm dia ngan salad.. best kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu la Jassnani.....dh nk habis br mkn dengan sambal sardin...sedap

      Padam

  2. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. dh tgk, byk aktiviti yg best2 tp jauh le pulak...huhu

      Padam