Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Sabtu, 17 November 2012

SEAFOOD TOMYAM

Assalamualaikum..........

Makan malam saya malam ini hanyalah Tomyam Seafood. Bukan sebab nak berdiet tapi sebab memang dah lama nak meratah2 tomyam seafood nie. Dah puas meratah2, lebihan kuahnya cicah pulak dengan roti gardenia.......memang ngam ler....




SEAFOOD TOMYAM

Bahan2:
1 ekor ketam - potong 2
5 ekor udang
5 ekor sotong
2 batang serai - dititik
10 biji cili api - dititik
2 ulas bawang putih - dititik
2 biji tomato - blend
3 helai daun limau
2 sudu besar pes tomyam
seketul lengkuas
1 biji bawang besar - potong 8
1 batang Daun Saderi
Bunga kobis
1 biji carrot
1 biji tomato - potong 4
3 biji limau nipis - ambil jusnya
Air
Gula
Garam

Cara2 :
1. Masukkan air, cili api, tomato blend, serai, bawang putih, pes tomyam, lengkuas, garam, gula dan daun limau. Masak hingga mendidih.
2. Setelah itu masukkan ketam, daun saderi, bawang besar, bunga kobis, tomato dan carrot, biar kuah didih seketika. Kemudian masukkan udang dan sotong.
3. Setelah sotong dan udang masak, masukkan air perahan limau nipis. Hidangkan







Tiada ulasan:

Catat Ulasan