Pavlova......sedap sungguh namanya, sesedap rasanya juga. Kalau di fb sibuk dok tayang Durian Crepe.....tak pe lah.....saya tayang pavlova pulak. Kalau hari2 makan DC pun bosan juga kan.
Pavlova ni memang dah lama nak buat tapi setiap kali pergi ke kedai kek selalu cepat habis whipping cream. Sebab saya hanya berkesempatan pergi pada hari sabtu, jadi bila pergi memang selalu tak dapat. Kalau hari biasa tu balik kerja dah tutup. Kebetulan hari sabtu hari tu pergi ada pulak, bukan main penuh lagi.....rupa2nya budak tu cakap baru sampai. Wahhhhh!!!! apa lagi saya sambar le satu.
Ada member fb cakap kalau dah buka cream nie dah tak boleh simpan lama jadi tu yang dok berkira2 apa yang nak dibuat. Macam2 dah buat dan kali ini buat pavlova pulak. Nak order bukan main mahal lagi, sampai RM60. Nanti takut dah beli tak sedap pulak, tak kena selera.....tapi bila dah buat nie memang sedap. Memang lepas nie akan buat lagi ler untuk bagi adik2 rasa.....
Resepi saya ambil kat dapur DTS , jommm......
gelap dasarnya.....jangan mareeeee......lalala
PAVLOVA
BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gram putih telur (anggaran 4 biji telur)
1 cawan gula kastor
2 camca besar tepung jagung
2 camca teh cuka makan
1/2 camca teh esen vanilla (kalau nak pavlova puteh, omit esen vanilla)
Whipping cream secukupnya (mat pakai yang sedia guna dalam tin)
Strawberry, Raspberry, Blueberry dan Mangga segar secukupnya
Cara-cara:
1.Panaskan oven pada suhu 150C, sediakan kertas minya k, buat bulatan berdiameter 6 cm sebanyak 18 bulatan menggunakan pensil, kemudian terbalikkan kertas tadi dan guna bahagian ini untuk membentuk pavlova. Ketepikan
2. Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga kental dan berkilat. Masukkan cuka makan dan tepung jagung, gaul rata adunan tadi tapi jangan terlebih gaul (guna spatula). Masukkan adunan ke dalam piping beg yang dipasang nozel untuk bintang no 9 atau jenis pun boleh. Paipkan bulatan mengikut saiz pada lukisan diatas kertas minyak tadi, kemudian paipkan sekelilingnya seperti dalam gambar.
3. masukkan ke dalam oven, turun suhu menjadi 120C dan bakar 1 jam 20 minit. Kemudian biarkan sejuk dalam oven. Ambil pavlova tadi. Paipkan whipping cream ditengahnya dan susun buah2an segar mengikut kreativit anda
setelah dibedah siasat, akan ada lagi nanti 2nd pavlova.....nantikan....yuhuuuu!!!
Akhirnya kan???sedap....
BalasPadammemang sedap kak Ros......rasa mcm nk buat lg....x sabar2 yuhuuuu!!!!
BalasPadam