Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Selasa, 13 November 2012

KREP PERANCIS @ FRANCAIS CREPE

Assalamualaikum.......

Happy Deepavali bagi rakan2 dan juga pelajar saya yang beragama Hindu. Letupan bunga api dah berdentum2 dari semalam lagi sampai ler siang hari nie. Maklum ler mereka dok sambut Pesta Cahaya malam tadi. Mungkin kat bandar Melaka malam tadi sesak dengan orang ramai lebih2 lagi sekarang tengah cuti sekolah. Saya dan suami tak ke mana2, duduk rumah sajer malas nak layan jammmm.....



Hari ini saya tak masak sebab che abang tak nak makan. Jadi sarapan pagi tadi saya buat bihun goreng untuk dia dan saya pulak buat Krep Perancis resepi dari Che Mat Gebu. Dah lama tak cuba resepi CMG. Tengok resepi CMG ni mudah jer. Niat dihati sebelum nie nak buat Durian Crepe, yang hari2 orang dok canang2 kat FB terutama sekali si Eyna Haneyna tu.

Geram jer saya tengok, nak buat tapi macam tak berani jer, takut tak jadi. Pertama kali buat crepe nie, tak berapa nak jadi lempengnya......rupanya tak licin, tapi bila yang last2 tu br menjadi cantik jer. Agaknya tepung tu kena simpan dulu kot sebelum masak, hihi.....

Kat Melaka nie tak nampak orang jual durian. Nanti2 teringin gak nak buat durian crepe.....mesti!!!!! Apa2, jom layan resepi mudah nie......


KREP PERANCIS @ FRANCAIS CREPE 

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1/4 cawan susu segar
1/4 cawan + 2 camca besar air
1 camca besar mentega, dicairkan
Secubit garam
Whipping cream secukupnya
Buah strawberry segar - x letak
Peach dalam tin secukupnya - x letak
Bluberry filling - resepi glaze blh tengok di sini

CARA MEMBUATNYA :-)
Dalam satu bekas, masukkan tepung, susu, air, telur dan garam. Kacau dengan whisk hingga semua sebati, rata dan licin, tapis adunan tadi. Masukkan mentega dan kacau hingga sebati. Ketepikan.
Panaskan non-stick pan saiz 8 inci, lenser dengan sedikit mentega (mat guna minyak canola). Bila panas, tuang 1/4 cawan adunan tadi dan ratakan sehingga mendapat lapisan yang agak nipis. Masak dengan api perlahan hingga tepinya kelihatan perang dan sedikit longkah dari kuali, berhati2 terbalikkan dan masak sekejap (saya masak sebelah sahaja). Angkat dan buat kaedah sama untuk baki adunan.
Hidangkan krep mengikut kreativit anda, samada dimakan bersama whipping cream dan buah2 segar atau sebagainya....Selamat mencuba..





Tiada ulasan:

Catat Ulasan