Assalamualaikum........
Lamb Chop nie saya makan petang tadi. Kira makan tengahari saya la nie.....saya sukaaaa. Lamb nie che suami yang perap, pandaiiiii......sedapppp.
cuma buat kentang putar je dan sedikit salad....nak buat coleslaw tapi tak de sayurnya, nie pun jadi lah....
RESEPI LAMB CHOP
Bahan2 Perap :
4 keping lamb
sedikit rosemary kering
seikit oregano kering
sedikit serbuk lada hitam
Sos BBQ
Sos tiram
Sedikit madu - optional
Minyak zaitun
Garam
Perap lamb dengan semua bahan. Banyak mana bahan tu agak2 sahaja. Perap selama 5 jam, lagi lama lagi sedap.....
Panaskan kuali panggang, letak minyak zaitun sedikit....tak letak pun tak pe. Masak lamb hingga daging lembut.
Hidangkan dengan kentang putar, salad, coleslaw @ apa2 sahaja yang disukai. Tak lupa juga dengan sos lada hitam.
SOS LADA HITAM
Bahan-bahan sos BBQ:
Sumber : Chah
1 tin susu cair (boleh juga digantikan dengan krim masakan)
1 labu bawang holland -didadu
2 genggam cendawan butang-Kisar
Lada hitam
Sos tiram
Sos wosterceshire - x letak
Garam
Gula
Minyak zaitun
Cara-cara:
Tumiskan bawang hingga layu. Masukkan susu/krim dan cendawan.
Masukkan lada hitam yang ditumbuk kasar. Juga sos-sos yang berkaitan.
Perasakan dengan garam dan gula. Masak hingga mendidih dan sedia untuk dihidang.
sumber : Izah Muffin Lover
Bahan-bahan :
5-6 biji kentang
2 sudu besar butter
1 sudu besar mayonis
2 sudu besar susu segar
sedikit blackpepper
garam
Cara-cara :
Kupas kulit kentang. Potong 4 atau 6. Rebus sehingga empuk. Toskan. Satukan semua bahan dan lenyek hingga lembut dan gebu. Ketepikan.
RESEPI SOS KENTANG PUTAR
Bahan-bahan :
650 ml air
5 sudu besar stok ayam
1 biji bawang besar - cincang
1 batang saderi - cincang - x letak
40 gm mentega
20 gm tepung gandum- bancuh dengan sedikit air
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
kicap pekat
garam- x letak
Cara-cara
Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih. Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
Masukkan semula air rebusan ke dalam periuk. Masukkan butter, sos tomato, kicap (bergantung kehitaman yang dikendaki) dan sos tiram. Kacau sebati. Kemudian masukkan blackpepper.
Masukkan garam jika perlu.NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.
Kecilkan api, tapis bancuhan tepung untuk mengelakkan berketul2. Masukkan ke dalam periuk sos tadi dan kacau perlahan. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.
Curahkan ke atas kentang putar.
jemput makan semua.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan