Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Ahad, 24 Jun 2012

KEK CHOC MOIST KUKUS

Assalamualaikum..........


KEK CHOC MOIST KUKUS
By : Pn. Munira Baharum
Sumber : Azlita Masam Manis

Bahan A
1 cwn gula pasir
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak masak

- Kesemua bahan -bahan di atas disatukan. Masukkan dalam periuk dan masak atas api perlahan, sentiasa kacau. Bila ia dah licin matikan api dan rehatkan.

Bahan B
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonat 
1 sudu teh baking powder

- Kesemua bahan di atas disatukan, kemudian di ayak.

Bahan C 
4 biji telur ~ diblender

Panaskan kukusan.
Sediakan loyang 8 inci, sapukan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper ~ ketepikan.
Panaskan loyang dalam kukusan terlebih dahulu .
Masukkan bahan B dan bahan C ke dalam bahan A, secara berselang seli. Mulakan dengan bahan B dan akhiri dengan bahan B ~ B, C, B, C, B  
Kacau sebati, guna spatula sahaja.
Tuangkan adunan dalam loyang .
Tutup loyang dengan aluminium foil .
Kukus adunan selama 1 jam atau sehingga kek dimasak dengan sempurna.
Bila kek dah masak, biarkan kek sejuk sekejap dalam 15 minit, kemudian terbalikkan loyang atas redai untuk keluarkan kek.
Biarkan kek betul-betul sejuk sebelum kita potong kek kepada 4 kepingan. Saya potong 3 je....


 CHOCOLATE GANACHE ( saya ikut cara resepi ita)

100 ml double cream/ whipping cream
250 gm coklat gelap dicincang halus
sedikit garam ~ ita tak letak
1 sudu besar golden syrup ~ ita tambah
1 sudu teh paste vanila ~ ita tambah
1 sudu teh gelatin ~ Halal Jel
50 ml air

Taburkan gelatin Halal Jel dalam 50 ml air .
Biarkan ia kembang .
Kemudian panaskan secara double boiler hingga gelatin larut ~ ketepikan.
Double boil cream jangan sampai mendidih, tambah coklat & sedikit garam, kacau rata.
Tambahkan golden syrup .
Bila semua sudah cair tambahkan gelatin tadi.
Kacau rata.
Letakkan perisa vanila dan kacau sebati .
Angkat dan sejukkan.
Bila dah sejuk masukkan dalam piping bag dan simpan dalam peti ais hingga ia mengeras sedikit. 

Ganache ni kita kena buat 2 adunan. Satu adunan kita letak gelatin dan satu lagi tak perlu. Yang tak perlu kita ketak gelatin tu kita buat setelah kek kita siap kita sapukan dengan cream cheese frosting dan selepas cream cheese mengeras. Itupun jika kita nak sapukan keseluruhan kek dengan ganache, jika nak buat macam ita ni tak perlu lah buat ganache ke 2 tu.

Sekarang kita sediakan pula Cream Cheese Frosting. Sebeluam kita buat cream cheese frosting, cheese dan butter tu kita kena keluarkan awal dari peti ais. Biarkan kedua-dua bahan ini berada pada suhu bilik.
   

CREAM CHEESE FROSTING

125gm Philadelphia cream cheese
60gm mentega
1/2 cawan gula aising
1 sdt vanila ekstrak
1 sudu kecil jus daripada lemon
1 sudu kecil paste lemon ~ ita tambah
sedikit pewarna kuning ~ ita tambah

Pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising, pewarna dan jus lemon.
Masukkan adunan dalam piping bag dan simpan dalam peti ais hingga ia sedikit mengeras. 
Bila kesemua bahan telah siap kita mulakan pula proses untuk melapis kek. 
Kek tadi kita potong pada 4 kepingan yang sama besar. Buangkan lapisan permukaan kek yang keras.
Letakkan sekeping kek atas lapik kek. (Kalau nak tengok cara ita melapis boleh tengok di sini sebab kek saya bentuk lain tapi caranya sama sahaja cuma saya buat mula dari tepi kek).

Setelah habis melapis, masukkan semula kek ke dalam peti ais sekejap dalam 10 minit, kemudian keluarkan dan letak pula lapisan kek yang kedua. 
Dengan kaedah yang sama cuma kali ini lapisan tepi kek mulakan dengan coklat (jika yang lapisan kek mula2 tadi letak cream cheese).
Buat hingga habis dan simpan semula dalam peti ais selama 10 minit.

Setelah siap, letak lapisan terakhir dan salutkan keseluruhan kek dengan cream cheese tadi. Simpan dalam peti ais sehingga cream cheese yang tersalut pada permukaan kek mengeras.

Sementara menunggu cream cheese mengeras, sediakan ganache coklat untuk salut permukaan luar kek. Kaedah yang sama seperti ganache di atas cuma kali ini tak perlu letak gelatin .
Kek yang telah siap tadi letak atas redai untuk proses menuang ganache.
Alas bawah redai dengan loyang supaya bila ganache dituang, akan jatuh ke dalam loyang.
Curahkan ganache dari tengah dan biarkan ganache meleleh turun ke sisi.
Jangan ratakan permukaan kek, biar ia rata sendiri, cuma perlu sendeng2kan loyang sahaja.
Kemaskan kek dan simpan semula ke dalam peti ais hingga ganache mengeras.
Hiaslah kek mengikut kreativiti masing2.


ini kek untuk penama tu ye....






tak comel.....kena perbaiki lagi....lapisan cheese n coklat tak banyak...kedekuttttt




4 ulasan:

  1. assalam
    aduhhhh cantiknya
    sgt2 menyelerakan, rasa nak je he he

    BalasPadam
  2. w'slam....nak ke sara, dh 'clear' hihi

    BalasPadam
  3. Salam.Dah lama kak Ros tak buat kek yang femes ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. jgn tggu2 lg kakros....kena buat cpt2...

      Padam