Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Ahad, 17 Jun 2012

IKAN KEMBUNG MASAK TAUCU



Bahan2 :
4 ekor ikan kembung
3 ulas bawang merah - tumbuk halus
2 ulas bawang putih - tumbuk halus
1 biji bawang besar- potong 6
Taucu- ikut rasa
Air asam jawa
5 biji cili api
Halia

Cara2 :
1. Lumur ikan dengan garam dan kunyit, goreng seperti biasa .
2. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masuk taucu, tumis seketika dan masukkan air asam jawa, ikan dan cili api.
3. Setelah kuah mendidih, masuk bawang. Kacau seketika dan angkat .


8 ulasan:

  1. kak Ros suka ni.Minggu lepas kak ros masak taucu udang campur peria,makan nasi 2 pinggan

    BalasPadam
  2. aduhh sedapnye...lapo balik dh perut ni...simple tp myelerakan bile dimakan dgn nsi panas2..perghh

    BalasPadam
    Balasan
    1. mmg Qh, kalo kena dgn nasi pnas,lajuuuu je ngap2

      Padam
  3. salam....tq flo...:)

    sy pun bru je msak nie mnggu lepas kut...hehe...

    BalasPadam
  4. salam khairiah..tq follow dan singgah dapur zila..kunjugan balas dan follow kamu balik..lauk nie fev zila..klu bab2 taucho mmg laju jew makan nasi..waalllaaa terliur btl:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam perkenalan juga......tq jd followr saya, nti saya nk skodeng blog awk ye...

      Padam