Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Ahad, 17 Jun 2012

ASAM PEDAS IKAN PARI

Assalamualaikum......

Salam sejahtera semua. Tengah buat apa tu? Nonton tv ye....tengok jalan2 cari makan ke? Jom makan2 tak perlu jalan2 tau. Bila hujung2 minggu nie tak keluar ke mana2....maap yer sebab sat2 lagi nak gie jusco ada offerrrr hehehe....so kita main masak2 la kt rumah. 

Saya pagi tadi sarap hanya dengan Avokado Smoothie.....mmmm smoothie lagi...hukhuk, selagi tak jemu. Untuk menu tengahari pula saya masak asam pedas ikan pari lawan dengan cencaluk, kembung goreng taucu dan sayur campur. Pagi2 lagi saya dah masak sebab nanti nak keluar cuci mata dengan cuci $$$$ sekali...pwweeetttt!!!!



ASAM PEDAS IKAN PARI

Bahan2 :
6 ketul ikan pari
1 senduk cili kisar
5 biji bawang merah - tumbuk halus
3 ulas bawang putih - tumbuk halus
2 batang serai - dititik
1 inci halia - dititik
1 tangkai daun kari
4 helai daun limau
2 batang bunga kantan
2 biji tomato
5 biji bendi
Air asam jawa

Cara2 :
1. Perap ikan dengan air asam jawa untuk hilangkan hanyir ikan.
2. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan serai hingga naik bau. Masuk pula cili kisar, daun kari dan daun limau. Tumis hingga cili terbit minyak. Masukkan ikan dan sebatikan dengan cili. 
3. Setelah ikan sebati dengan cili, masukkan air asam jawa. Masak hingga kuah mendidih.
4. Setelah kuah mendidih, masukkan tomato dan bendi. Setelah ikan masak boleh tutup api.


Ini lah menu tengahari saya.....jemput makan....cencaluk tu kena letak limau ye baru mmmmm...


tapiiiii....sebelum makan kita cuci usus dulu...yok makan buah dulu


Tiada ulasan:

Catat Ulasan