Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Ahad, 5 Februari 2012

LAKSA

Assalamualaikum....

Kali nie nak n3 laksa.....sempoi je resepinya....
LAKSA

Bahan-bahan :
4 ekor ikan kembung - dicuci dan dibersihkan
3 sudu besar cili kisar
2 kuntum bunga kantan
1 tangkai daun kesum
1 inci belacan*
3 biji bawang merah* (* tumbuk halus)
10 keping asam keping (saya suka masam2 sikit)
Garam secukupnya
Air secukupnya

Bahan-bahan sampingan :
1 peket laksa - saya beli yang dah siap di Kuala Kangsar
2 biji bawang besar
5 biji limau sambal
5 helai daun salad
1 biji timun
5 biji telur rebus
1 ikat daun selom
1 batang bunga kantan
10 biji cili api

Rebus ikan hingga masak. Asingkan isi dan tulang. Blend isi ikan dan masukkan ke dalam periuk. Blend tulang ikan dan tapiskan ke dalam periuk.
Masukkan air, cili, bahan tumbuk, daun kesum,asam keping dan garam.
Setelah mendidih masukkan bunga kantan dan masak lagi. Kalau suka pekat boleh biarkan didih lama sikit . 
Tutupkan api. Hidangkan bersama bahan2 sampingan .
ini la rupanya laksa yang saya beli kat kuala kangsar masa balik ke Perak hari tu....macam rupa spageti sikit2.....lembut...

2 ulasan:

  1. Cadang nak buat laksa hari ni tapi bila tengok ikan kat tesco tak semangat sungguh

    BalasPadam
  2. betul tu....ikan fresh baru best kuahnya...saya beli kat pasar pagi br puashati....

    BalasPadam