Selamat malam semua. Saya hari cuti ni tak ke mana2, duduk rumah saja tengok tv. Petang tadi keluar sekejap je pergi pasar malam nak beli barang dapur sikit. Badan tak berapa sihat, demam dah baik tapi batuk dan selsema dah seminggu tak baik2 nie. Ubat dah habis, malas pulak nak pergi jumpa doktor lagi.
Sebelum keluar pergi pasar malam tadi sempat la juga saya buat cream puff sikit. Resepi saya ambil dari dapur ita. Dah lama nak buat tapi tak terbuat2. Nie kali ketiga saya buat baru nak n3. Itu pun tak berapa nak cantik bentuknya sebab tak boleh nak buat hidung nie meleleh jer dengan batuk2 lagi tapi nak juga buat sebab dah lama sangat nak buat. Dapat sepiring je, makan dengan che abang sorang 6 ketul..jadi lah buat hilang kempunan.
Mohon share kat sini ye ita. Jom tengok resepinya.....
CREAM PUFF
by : Yani
Sumber : masam manis
100ml air
45g butter-suhu
bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)
Mula-mula,
panaskan oven pada suhu 200C.
Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak
ke atasnya.
Kalau guna loyang kuih tak payah alas kertas aluminium, terus aje sapukan butter
Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih hingga bercampur.
Tepung gandum di ayak.
Kalau guna loyang kuih tak payah alas kertas aluminium, terus aje sapukan butter
Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih hingga bercampur.
Tepung gandum di ayak.
Masukkan air dan
butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana, kemudian
kuatkan hingga mendidih. Bila mendidih tutup api.
Masukkan tepung
dan kacau cepat-cepat.
Panaskan semula
adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian
padamkan api.
Masukkan telur,
kacau cepat-cepat. (saya biarkan adunan suam baru masukkan telur sebab takut telur nanti masak pulak sebab saya tak boleh nak kacau cepat2 macam ita, tangan tak kuat sakit)
Masukkan adunan ke dalam piping bag.
Gunakan nozel 1
cm. Kalau tak de potong aje bucu plastik anggaran 1 cm.
Pipe kan ke atas dulang.
Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200C selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180C dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
Pipe kan ke atas dulang.
Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200C selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180C dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
Sejukkan cream
puff sebelum dimasukkan cream custard.
CREAM CUSTARD
by : Honey
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila - ita tambah
sedikit pewarna kuning - ita tambah
Masukkan tepung, tepung jagung dan gula ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2. Masukkan telur dan kacau lagi.
Masukkan tepung, tepung jagung dan gula ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2. Masukkan telur dan kacau lagi.
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi.
Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari
microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.Bila dah siap, masukkan butter dan kacau
rata.
Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin. (saya masak atas dapur saja)
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin. (saya masak atas dapur saja)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan