Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Khamis, 9 Februari 2012

JENAHAK KARI....MAK MERTUA

Assalamualaikum.....

Hari nie sakit kepala....berputar2, tak boleh nak buka mata....rasa macam nak muntah. Hari ini saya EL, tak larat nak bangun....Lepas makan ubat tadi, masih ada rasa mamai2 lagi tapi denyut2 dah kurang. Perut bukan main berbunyi lagi, makan cucur jer tadi, dah itu je yang mampu dibuat.

Lepas dah berehat2 sekejap, basahkan kepala biar segar sikit, perut dah berbunyi....lapar lagi!!!! Masak yang simple2 sahaja. Ikan Jenahak Masak Kari, cara mak mertua saya. Sudah tu yang anak dia suka makan. Tak cair dan tak pekat, senang sahaja nak membuatnya pun.

JENAHAK MASAK KARI

Bahan-bahan:
2 kelar ikan jenahak
4 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih* (* tumbuk lumat)
1 inci halia - dititik
1 sudu teh rempah tumis
2 sudu besar serbuk kari
1 batang serai - dititik
2 tangkai daun kari
Air asam jawa
Garam
8 biji Bendi
2 biji tomato

Cara-cara :
1. Tumis bahan rempah tumis dahulu. Masukkan pula bahan tumbuk, halia dan serai, goreng hingga naik bau.
2. Masukkan kari, garam dan daun kari, goreng sebentar dan masukkan sedikit air dan ikan. Renehkan ikan sebentar, biar sebati dengan bahan2 tumis baru masukkan air asam jawa.
 3. Setelah mendidih masukkan tomato dan bendi. Setelah agak masak, tutup api.


3 ulasan: