Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Khamis, 24 November 2011

KEREPEK POPIA PEDAS

Assalamualaikum.....
Tadi dah n3 crochet sekarang nie nak n3 pulak kerepek popia yang di buat malam tadi dan jem coklat yang baru dibuat tadi.....resepi popia goreng tu belasah je sebab selalu order bila hari raya...resepinya pun macam buat kerepek ubi pedas...senang bahan2nya...sementara resepi jem coklat pulak saya skodeng kat blog k.nor....sori ye k.nor...saya kidnap resepi akak nie...saja jer nak cuba buat nak dimakan dengan apa...ntah...tak tahu saja suka2 hati jeee...!!!!moh la kite layannnn kedua2 resepi nie ....


KEREPEK POPIA PEDAS

Bahan A :
1 bungkus besar kulit popia
sedikit tepung gandum (bancuh dengan sedikit air untuk lekatkan kulit popia)

Bahan B :
3 sb cili kisar
2 sb bawang merah kisar
1 sb bawang putih kisar
1 sb perencah ikan bilis
gula
garam (isi jika tak cukup rasa)

Cara-cara :
1. Gulung sehelai kulit popia dan dihujungnya sapukan bancuhan tepung gandum supaya melekat dan potong kulit popia serong-serong .Buat hingga habis kulit popia .
2. Goreng kulit popia di dalam minyak yang banyak (sekejap saja dah garing) .Tuskan .
3. Tumis bawang putih & merah hingga kekuningan.
4. Masukkan cili dan perencah ikan bilis, tumis hingga masak dan tutupkan api. Terus masukkan popia tadi dan kacau hingga sebati .
5. Sejukkan sebentar dan simpan di dalam bekas kedap udara .


RESEPI HOMEMADE CHOCOLATE FILLING
Resepi asal :Puan Azlina Alias
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan : (saya buat 1/2 adunan je )
250 ml susu sejat
180 ml air suam
180 gm gula castor
60 gram serbuk koko - saya letak 50 gm coklat masakan
60 gram tepung jagung
1 sb tepung gandum (yg ni k.nor tambah tapi Noorsha x letak)- saya x letak
60 gram mentega
1 susu teh esen vanila

cara-cara :
1. Campurkan kesemua bahan kecuali vanila dan mentega.
2. Kacau dgn menggunakan handwisk hingga sebati atau boleh juga kalau blend.
3. Panaskan atas dapur dan hendaklah sentiasa dikacau hingga pekat.
4. Masukkan mentega dan vanila.
5. kacau lagi hingga sebati dan pekat.
6. Padamkan api dan sejukkan sebelum digunakan.

*jem coklat nie saya makan dengan roti...sedap...TQ k.nor...halalkan resepi ni ye...

Tiada ulasan:

Catat Komen