Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Selasa, 22 November 2011

BISKUT NESTUM


BISKUT NESTUM
kakbesah@myresipi.com

Bahan-bahan
1 buku butter / majerin (250g)
1 cawan gula icing(150g) / 1 cawan gula halus(130g)
2 biji kuning telur
2 cawan nestum keluarga dgn madu (yg biasa pun bleh)
3 cawan tepung gandum (300g)& 1 sudu teh baking powder - diayak
lebihan nestum & ceri utk hiasan

Cara-cara :
1. Pukul butter dan gula hingga kembang. Campurkan telur satu persatu sambil di pukul dalam 15 saat.
2. Campurkan tepung berselang seli dengan nestum. Uli perlahan hingga menjadi doh yang lembut. berhenti menambah tepung jika doh elok lembut (biar ia nampak lembik sikit kerana kejap lagi doh itu akan mengeras).
3. Ambil sedikit adunan, bulatkan sebesar ibu jari, golekkan di atas lebihan nestum tadi dan leperkan . Susun di atas dulang yang telah disapu butter.
4. Letak ceri yang telah di belah kecil-kecil di tengah-tengah adunan (nak letak benda lain pun boleh ).
5. Bakar pada suhu 170C selama 25 minit @sehingga masak .

- Biskut yang mudah dan sedap dimakan..rangupp...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan