Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Ahad, 19 Januari 2014

KRIM PAF

Assalamualaikum



Hari nie bersendirian lagi...........suami pergi Shah Alam, ada pameran motor. Jadi sebab Johor cuti hari nie, kerana cuti umum jumaat lepas sempena Thaipusam digantikan pada hari ahad. Maka tinggal ler kita sorang2......Disebabkan kena tinggal, jadi hari nie malas nak masak. So, kita mengepaf hari ni ye nak ye!......

Cream Puff nie saya pernah buat dulu. Untuk resepi kali ini saya rujuk buku Belajar Memasak oleh Chef Norzailina Nordin. Resepi sama sahaja cuma inti kastard Chef Lina guna bahan sikit saja dan sedap. Untuk resepi nie saya buat cuma dapat dalam 12 ketul je, jadi kalo family yang gamai tu boleh gandakan. Jom tengok resepinya........


CREAM PUFF
Resepi : Chef Lina

Bahan2:
65 gm tepung gandum
secubit garam
50 gm mentega
150 ml air
2 biji telur - pukul sedikit

Bahan2 Inti: (buat 1/2 jer sebab dapat banyak)
350 ml susu segar
150 ml krim putar
70 gm gula kastor
50 gm tepung kastard

Cara2:
1. Jerang air dan mentega. Kacau atas api perlahan. Bila mentega cair kuatkan api, biarkan mendidih kuat selama 1 minit.
2. Satukan garam dan tepung gandum. Tuangkan tepung gandum ke dalam periuk berisi mentega.
3. Padamkan api dan kacau hingga menjadi adunan yang sebati.
4. Bila adunan suam, masukkan sedikit demi sedikit telur. Kacau hingga rata.
5. Masukkan adunan ke dalam piping beg dengan nozzle bentuk bintang. Picitkan ke atas tin pembakar berlenser mentega, berjarak 5sm.
6. Bakar pada suhu 210C selama 25 minit. Ketepikan.
7. Inti Kastard : Campurkan tepung kastard dan gula pasir. Tuangkan susu segar dan dikacau sebati.
8. Kacau atas api perlahan hingga pekat. Biarkan sejuk.
9. Putar krim hingga kental. Satukan dengan kastard tadi. Picit ke dalam krim paf.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan