Selamat malam semua. Dah makan malam ke belum? Saya sambil2 tengok hoki antara Malaysia Vs NZ...ngap2 tepung pelita yang saya buat malam semalam. Buat semalam, balik kerja hari nie baru dapat ngap. Sedap sangat2.....resepi mudah sahaja......yok layan.......
TEPUNG PELITA
Bahan2 Bawah :
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan gula
2 cawan air
1 sudu kecil esen pandan - kalau guna air pandan lg best.....nanti kuih wangiiii...
Pewarna hijau
Sedikit garam
Campurkan semua bahan di atas dan masak hingga adunan agak pekat. Tuang ke dalam acuan dan biarkan ia sebentar. Sementara tu boleh buat yang atas pula.
1 1/2 cawan air
1/2 cawan santan - saya guna santan kotak - untuk rasa lemak boleh kurangkan air & lebihkan santan
Garam
aduhhh sedapnye...terima kasih yer...nk bwk lari 1 mangkuk tu...hehe
BalasPadamberani awk ye QH...amik la dh langsai pun..hehehe
Padamassalam
BalasPadamsalam kenal
kuih kesukaan masa bulan posa he he
sedapp tp akak lum penah buat sendiri he he
org ayer keroh ye, esk akak ke Alor gajah kenduri anak buah kawen he he
Salam perkenalan juga sara....saya memang org melaka n duduk kt ayer keroh. nk tggu bulan posa lmbat lg x sabo tu yg buat hihi..(^__*)
Padam