Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Khamis, 31 Mei 2012

TEPUNG PELITA

Assalamualaikum.....

Selamat malam semua. Dah makan malam ke belum? Saya sambil2 tengok hoki antara Malaysia Vs NZ...ngap2 tepung pelita yang saya buat malam semalam. Buat semalam, balik kerja hari nie baru dapat ngap. Sedap sangat2.....resepi mudah sahaja......yok layan.......


TEPUNG PELITA

Bahan2 Bawah :
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan gula
2 cawan air
1 sudu kecil esen pandan - kalau guna air pandan lg best.....nanti kuih wangiiii...
Pewarna hijau
Sedikit garam

Campurkan semua bahan di atas dan masak hingga adunan agak pekat. Tuang ke dalam acuan dan biarkan ia sebentar. Sementara tu boleh buat yang atas pula.


Bahan2 Atas :
1 1/2 cawan air
1/2 cawan santan - saya guna santan kotak - untuk rasa lemak boleh kurangkan air & lebihkan santan
 Garam

Campurkan semua bahan dan masak hingga adunan pekat. Kemudian tuang di atas adunan hijau tadi. Biarkan sebentar, masukkan ke dalam peti ais.





4 ulasan:

  1. aduhhh sedapnye...terima kasih yer...nk bwk lari 1 mangkuk tu...hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. berani awk ye QH...amik la dh langsai pun..hehehe

      Padam
  2. assalam
    salam kenal
    kuih kesukaan masa bulan posa he he
    sedapp tp akak lum penah buat sendiri he he
    org ayer keroh ye, esk akak ke Alor gajah kenduri anak buah kawen he he

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam perkenalan juga sara....saya memang org melaka n duduk kt ayer keroh. nk tggu bulan posa lmbat lg x sabo tu yg buat hihi..(^__*)

      Padam