Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Rabu, 3 September 2014

APAM LABU

Assalamualaikum


Apam Labu.........sedapnyaaaaa!!!!! Tak terkata saya. Dua hari saya asyik makan apam labu, rasa sampai dah kembong perut. Memang sedaplah resepi nie, apamnya lembut je masuk kot tekak. Labu memang sedap masak apa pun........buat donut pon sedap......

Masa saya cari resepi untuk labu, terpandangkan Apam Labu ni, memang saya dah terbayangkan kesedapannya. Memang tak rugi mencuba, memang ternyata sedap!!!! Tek jemu2 saya makan apam nie, bestttttt!!!!!! Kalo ada yang berminat boleh mencuba resepi ini...........


APAM LABU
Resepi : Apam Keledek Kak Ummi
Rujukan : Ita masam manis

Bahan A
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu teh yis segera
1 sudu teh gula kastor
3 sudu besar air suam - saya guna air biasa

Bahan B
240 gm labu - dikukus/ rebus - saya kukus
150 gm gula kastor
1 biji telur
150 ml santan pekat

Bahan C : (ayak bersama)
200 gm tepung gandum
1 sudu teh Double Action Baking Powder


Cara2nya :
1. Campurkan bahan2 A dan kacau hingga sebati.
2. Kemudian biarkan adunan selama 5 - 10 minit.
3. Kemudian campurkan semua bahan2 B dan kisar halus. Tuangkan ke dalam mangkuk adunan.
4. Masukkan bahan C ke dalam adunan B yang dikisar , sedikit demi sedikit dan kacau rata.
5. Masukkan pula bahan2 A tadi dan kacau hingga sebati. Biarkan adunan sehingga 1 jam (tutup mangkuk adunan).
6. Panaskan kukusan dan bolehlah dituangkan adunan tadi ke dalam loyang besar atau acuan2 kecil yang telah disapu dengan sedikit minyak dan kukuslah jingga masak, anggaran dalam 15 minit. 
7. Hidangkan bersama kelapa muda parut yang digaul dengan sedikit garam dan kukus kelapa sebentar agar kelapa tidak mudah basi.


jemput makan semua........


memang sedap, rugi kalo tak mencuba




2 ulasan:

  1. Balasan
    1. Bukan gebu saja Bbwana adienia tp sedap gak, buat jgn x buat.......

      Padam