Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Khamis, 18 Mei 2017

PES TOMYAM HOMEMADE

Assalamualaikum

Alhamdulillah, selesai sudah peperiksaan akhir pelajar. Ok, seminggu nie pengajar semua tanda kertas dan isi markah untuk penilaian PPL, jadi akak dah boleh nak luruskan pinggang kat opis sekejap. Minggu depan baru mula kejar pengajar untuk pengisian markah dalam sistem. Sempat lagilah akak nak berpuasa bulan Syaaban minggu nie. Balik lewat pun masih sempat akak memasak untuk berbuka puasa kat rumah. Tak adalah letih sangat macam selalu........
Hari ini akak nak kongsi resepi dari blog Aleen yang cute mute tu, Pes Tom Yam. Selalu kalau akak buat tomyam yang jernih jer rupanya. Abang akak pula kalau nak buat tomyam, dia guna pes yang beli kat Jusco. Alang-alang dah ada resepi homemade nie, akak buat je la. Senang abang akak nak guna nanti kalau akak kerja atau pun berkursus. Akak buat malam tadi jadi petang nie berbuka nanti guna pes tomyam nie jer. Nak cuba rasa macam mana. Pes nie akak buat dapat dalam 2 balang. Kalau kena selera, boleh buat lagi lebih-lebih dan agih-agihkan pada adik-adik atau kawan-kawan yang nak rasa. Buat masa nie, tuan tanah kena rasa dulu........

Sesiapa yang berkenan juga nak cuba, boleh cuba resepi nie atau pergi ke blog Aleen siap bergambar lagi. Resepi akak letak kat sini.......kita kongsi-kongsi yer.......



PES / PERENCAH TOMYAM SERBAGUNA HOMEMADE
By ~ ALeen Aireish
sumber ~ kak atie jumaat

Bahan untuk dikisar :
26 tangkai cili kering - gunting buang biji, rebus
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
3-4 batang serai
4 inci lengkuas
2-3 inci halia
4 helai daun limau purut
1 mangkuk air asam jawa
2-3 inci belacan bakar

 - semua bahan diracik/hiris, kisar halus

Bahan untuk penambah perisa :
1 kiub ikan bilis
2 kiub ayam
1 cawan gula melaka (aleen guna gula merah tak sampi 1 cwn + dengan air panas 1 cawan, bancuh)- akak letak 3/4 cawan gula melaka
3 s/b gula pasir
2 biji limau nipis perah ambil jus
1 cawan Minyak masak untuk menumis

Cara-cara : -
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau wangi, garing 
2. Masukkan bahan penambah perisa, tumiskan lagi hingga betul-betul pecah minyak ........ siap 
3. Sejukkan, simpan dalam balang buat stok, simpan dalam peti ais..




PES / PERENCAH TOMYAM SERBAGUNA HOMEMADE By ~ ALeen Aireish sumber ~ kak atie jumaat Bahan untuk dikisar : 26 tangkai cili kering - gunting buang biji, rebus 2 biji bawang besar 6 ulas bawang putih 3-4 batang serai 4 inci lengkuas 2-3 inci halia 4 helai daun limau purut 1 mangkuk air asam jawa 2-3 inci belacan bakar ~>> semu bahan diracik/hiris, kisar halus Bahan untuk penambah perisa : 1 kiub ikan bilis 2 kiub ayam 1 cawan gula melaka [aleen guna gula merah tk sampi 1 cwn + dgn air panas 1 cwn, bancuh] 3 s/b gula pasir 2 biji limau nipis perah ambil jus 1 cawan Minyak masak untuk menumis Cara-cara : - panaskan myk, tumis bahan kisar hingga naik bau wangi, garing - masukkan bahan penambah perisa, tumiskan lg hingga betul2 pecah minyak berminyak.. siap - sejukkan, simpan dlm balang buat stok, simpan dlm peti ais..

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
PES / PERENCAH TOMYAM SERBAGUNA HOMEMADE By ~ ALeen Aireish sumber ~ kak atie jumaat Bahan untuk dikisar : 26 tangkai cili kering - gunting buang biji, rebus 2 biji bawang besar 6 ulas bawang putih 3-4 batang serai 4 inci lengkuas 2-3 inci halia 4 helai daun limau purut 1 mangkuk air asam jawa 2-3 inci belacan bakar ~>> semu bahan diracik/hiris, kisar halus Bahan untuk penambah perisa : 1 kiub ikan bilis 2 kiub ayam 1 cawan gula melaka [aleen guna gula merah tk sampi 1 cwn + dgn air panas 1 cwn, bancuh] 3 s/b gula pasir 2 biji limau nipis perah ambil jus 1 cawan Minyak masak untuk menumis Cara-cara : - panaskan myk, tumis bahan kisar hingga naik bau wangi, garing - masukkan bahan penambah perisa, tumiskan lg hingga betul2 pecah minyak berminyak.. siap - sejukkan, simpan dlm balang buat stok, simpan dlm peti ais..

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
PES / PERENCAH TOMYAM SERBAGUNA HOMEMADE By ~ ALeen Aireish sumber ~ kak atie jumaat Bahan untuk dikisar : 26 tangkai cili kering - gunting buang biji, rebus 2 biji bawang besar 6 ulas bawang putih 3-4 batang serai 4 inci lengkuas 2-3 inci halia 4 helai daun limau purut 1 mangkuk air asam jawa 2-3 inci belacan bakar ~>> semu bahan diracik/hiris, kisar halus Bahan untuk penambah perisa : 1 kiub ikan bilis 2 kiub ayam 1 cawan gula melaka [aleen guna gula merah tk sampi 1 cwn + dgn air panas 1 cwn, bancuh] 3 s/b gula pasir 2 biji limau nipis perah ambil jus 1 cawan Minyak masak untuk menumis Cara-cara : - panaskan myk, tumis bahan kisar hingga naik bau wangi, garing - masukkan bahan penambah perisa, tumiskan lg hingga betul2 pecah minyak berminyak.. siap - sejukkan, simpan dlm balang buat stok, simpan dlm peti ais..

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
PES / PERENCAH TOMYAM SERBAGUNA HOMEMADE By ~ ALeen Aireish sumber ~ kak atie jumaat Bahan untuk dikisar : 26 tangkai cili kering - gunting buang biji, rebus 2 biji bawang besar 6 ulas bawang putih 3-4 batang serai 4 inci lengkuas 2-3 inci halia 4 helai daun limau purut 1 mangkuk air asam jawa 2-3 inci belacan bakar ~>> semu bahan diracik/hiris, kisar halus Bahan untuk penambah perisa : 1 kiub ikan bilis 2 kiub ayam 1 cawan gula melaka [aleen guna gula merah tk sampi 1 cwn + dgn air panas 1 cwn, bancuh] 3 s/b gula pasir 2 biji limau nipis perah ambil jus 1 cawan Minyak masak untuk menumis Cara-cara : - panaskan myk, tumis bahan kisar hingga naik bau wangi, garing - masukkan bahan penambah perisa, tumiskan lg hingga betul2 pecah minyak berminyak.. siap - sejukkan, simpan dlm balang buat stok, simpan dlm peti ais..

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef

Tiada ulasan:

Catat Ulasan