Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Jumaat, 6 Mac 2015

MUFFIN PISANG COKLAT CHIP

Assalamualaikum


Salam Jumaat, selamat petang semua. Duduk2 rehat sambil tunggu che abang balik dari kerja, kita pekena dulu sikit Muffin Pisang Coklat Chip. Resepi dari Chef Liza, Hanieliza's Cooking. Saya buat separuh jer dari resepi sebab pisangnya tinggal 2 ketul jer. Semua saya nak habiskan sebab hujung minggu nie nak ke Gold Coast Morib Resort. Takut nanti bila balik, pisangnya dah biru, hehehe.......bukan hitam ye.......

Saya sebelum nie, pernah juga buat muffin pisang coklat tapi resepi yang berbeza. Bagi saya semua tetap sedap rasanya. Asalkan ada pisang, tekak saya pasti 'on' jer......Untuk resepi asal Chef Liza, guna coklat rice tapi saya tukar kepada coklat chip sebab coklat rice tak ada. Yang penting ia tetap coklat, kena dengan pisang memang mantap..........


MUFFIN PISANG COKLAT CHIP

Bahan2:
140 gm butter
1 cawan gula perang
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung gandum *
1 sudu kecil baking powder *
2 sudu besar koko * - saya tambah (* ayak bersama)
1 cawan pisang - lenyekkan
2 sudu besar susu tepung
1/2 cawan coklat rice - saya guna coklat chip

Badam cincang - saya tambah (hiasan)

Cara2 :
1. Gaulkan butter dengan gula sehingga sebati.
2. Masukkan telur satu persatu dan esen vanila. Kacau sebati.
3. Masukkan tepung yang telah diayak.
4. Masukkan pisang dan susu tepung. Kacau rata.
5. Masukkan coklat chip dan kacau lagi.
6. Masukkan adunan ke dalam muffin cup.
7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit atau sehingga masak.
8. Sejukkan dan hidang.



berminat? boleh amik sorang satu bagi rasa........








2 ulasan: