Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Sabtu, 17 Ogos 2013

BISKUT CENDAWAN

Assalamualaikum......

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI......... rasanya belum terlewat lagi untuk saya ucapkan kepada semua muslimin dan muslimat sekelian. Dah lebih seminggu kita menyambut hari raya. Pastinya suasana beraya masih lagi hangat terasa, dengan rumah terbuka yang tak terkunjung dibuatnya. Di kawasan Melaka nie masih lagi kedengaran bunyi mercun berdentam dentum.....tak habis2 kemeriahannya......

Saya malam nie tak kemana2, tak larat nak beraya. Semalan seharian berjalan merayap seluruh bandar Melaka. Jadi malam nie cek suami keluar dengan geng motor dia........maka dengan itu yang dah kena tinggal, kerjanya mengadap komputer dengan tv je la yek.......Bila dok sorang2 maka macam2 boleh dilakukan dengan senang hati hahahaha.......

Ok lah..........untuk n3 malam nie saya nak post resepi biskut raya. Sepanjang bulan Ramadhan tak berkesempatan nak post, malam nie baru sempat. Resepi biskut raya malam nie Biskut Cendawan. Memang dah lama nak buat tapi tak ada acuannya, baru sekarang dapat buat sebab awal2 lagi dah kebas kat kedai kek tu hihihi........ jom cuba.......


BISKUT CENDAWAN
Rujukan : MasamManis

225 gm butter
75 gm gula icing
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla  

Bahan Ayak
300 gm tepung gandum atau tepung rose
90 gm tepung jagung
15 gm susu tepung
1 sudu teh emplex

1. Pukul butter bersama gula hingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila dan terus pukul dengan speed sederhana hingga sebati.
3. Kemudian perlahankan speed dan masukkan bahan-bahan yang di ayak sedikit demi sedikit dan terus uli hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
4. Jika adunan lembik tambahkan sedikit sahaja lagi tepung.
5. Panaskan oven pada suhu 150C bergantung pada kepanasan oven masing2.
6. Sediakan loyang pembakar dan oleskan dengan sedikit butter.
7. Canaikan doh di atas dua lapik plastik supaya tidak melekat-lekat. Terap doh dengan acuan cendawan.
8. Susun terapan cendawan atas loyang. Bakar di dalam oven selama 15~20 minit atau sehingga biskut masak.
9. Setelah masak sejukkan. Sekarang kita sediakan icing......

ICING

1 biji putih telur
90 gm gula icing
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh jus lemon

Pukul putih telur hingga kembang.
Masukkan gula icing, tepung jagung dan jus lemon dan terus pukul dengan speed laju hingga adunan likat.
Bahagikan adunan icing kepada beberapa bahagian dan warnakan dengan warna pilihan.
Masukkan dalam piping bag.
Paipkan atas biskut cendawan yang telah sejuk tadi.
Hiaslah ikut kreativiti masing-masing.
Kemudian bakar semula dalam oven pada suhu 150 C selama 10 minit.
Setelah masak biarkan sejuk sebentar sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.



4 ulasan:

  1. hai..salam perkenalan dr SRC..

    datang sini dan follow..sudi singgah sini ya, www.dapurjirankuberasap.blogspot.com..tq..selamat hari raya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam perkenalan Bbwana adienia.......akak dh follow dapurjirankuberasap, semoga sukses....

      Padam