Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Sabtu, 31 Ogos 2013

SKON APRICOT BERKEJU

Assalamualaikum........



SCONE? Betullll........tak tipu, memang saya tak pernah makan. Selalu dengar dan tengok tapi tak pernah pun rasa nak makan. Bila tengok kat blog Che Mat terus tergoda dan bila dah mula ngap ngap, apa lagi.........lepas tu terus terusan tergoda. Memang buat sesaje tak jemu2. Kawan2 pun ramai yang suka. Dah buat banyak kali baru kali nie saya buat n3. Kemalasan melanda sebenarnya......Yang CMG buat letak apricot tapi saya letak asam manis, dah tu jer yang ada stok kat rumah.

Bagi kawan2 yang teringin nak cuba, boleh cuba resepi nie. Saya buat nipis jer tak tebal dan comel2. Sajer jer.........boleh cuba resepi nie...... 



SKON APRICOT BERKEJU
Rujukan : tiffinbiru

Bahan2nya:-
350 g tepung naik sendiri (self-raising flour)
140 g mentega
100 g krim keju (cream cheese)
Secubit garam
30 g gula halus (gula kastor)
10 keping aprikot kering, didadu kecil
3 camca besar UHT whipping cream
1 biji telur*
2 camca besar susu segar*(*disatukan dan kacau sedikit)

Cara membuatnya:-
Masukkan mentega dan keju krim dalam mangkuk adunan, ayaj tepung naik sendiri ke dalam mangkuk adunan tadi. Masukkan secubit garam dan gaul ramas menggunakan hujung jari sehingga menjadi seakan2 serbuk roti.
Masukkan krim dan cincangan aprikot. Gaul hingga rata. Tuang bancuhan telur dan susu sedikit demi sedikit sambil digaul pantas hingga menjadi doh lembut tetapi tidak melekat di mangkuk dan tangan. Tak usah bimbang jika bancuhan telur dan susu tidak habis.
Alihkan ke atas papan pencanai yang telah ditabur sedikit tepung. Canai setebal 2 cm dan terap dgn acuan bulat berdiameter 6cm. Susun atas dulang pembakar yang telah ditabur sedikit tepung.
Sapu dgn lebihan bancuhan telur dan susu tadi. Bakar dalam oven pada suhu 200C, selama 13 - 15 minit. Alih skon yang telah masak ke atas redai dan sejukkan. Hidang bersama jem kegemaran..


sedap!!!!!!!!!! betullllll!!!!!!!......kalo tak sedap, maknanya ada something wrong somewhere hahaha.........


SELAMAT MENCUBA

3 ulasan: