Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Selasa, 13 Oktober 2015

DOA DAN AMALAN PADA BULAN MUHARRAM

Assalamualaikum
Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali selepas waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib, iaitu sebelum masuk Awal Muharram. Dengan doa ini kita memohon agar perjalanan penghijrahan kita setahun yang lalu mendapat keampunan dari Allah SWT diatas segala perbuatan kita yang dilarang olehNya dan juga agar amalan2 kita yang diredhaiNya mendapat keberkatan dan diterima amalan tersebut oleh Allah SWT.
Doa Awal Tahun ini di baca selepas sembahyang Maghrib pada malam 1 Muharram dan dibaca sebanyak 3 kali. Doa ini kita memohon kepada Allah SWT agar pada tahun hijriah tersebut kita dapat meningkatkan amalan dan ketaqwaan kepadaNya.
Seterusnya, kita disarankan agar berpuasa sunat pada hari Asyura iaitu pada 10 Muharram.  Lebih bagus jika puasa sebelum dan selepasnya juga. 

Kita juga disunatkan Qiamullail iaitu melakukan sembahyang sunat antaranya solat tahajjud, solat hajat, solat sunat taubat. Kemudian membaca Al-Quran dan seterusnya berzikir serta membaca ayat kursi.Sumber di sini  dan juga buku Indahnya Amalan Doa oleh Dato' Ismail Kamus


Tiada ulasan:

Catat Ulasan