Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Ahad, 2 Februari 2014

SERI MUKA PULUT HITAM

Assalamualaikum

Selamat pagi. Salam berhujung minggu. Hari ini saya bersiaran awal sikit sebab nanti kejap lagi nak balik kampung tengok mak. Dah lama tak jumpa mak, maklum ler semenjak kena kerja hari ahad nie memang dah susah nak gerak ke mana2. Nak jalan2 dengan suami pun dah macam malas jer........nak duduk rumah jer kalo boleh, nak hadap muka laki puas2 hihihi........ Nie dah cuti dapat lah balik kampung sekejap.

Sarapan apa pagi nie? Saya pagi nie teringin pulak nak makan seri muka, tu yang godeh2 kat internet mencari kelainan resepi kuih seri muka. Bila terpandang kuih seri muka ita nampak macam menarik jer warnanya, Seri Muka Pulut Hitam. Memang sebelum nie tak pernah makan, membuat jauh sekali. Bila dah rasa memang tak menghampakan. Jom........


SERI MUKA PULUT HITAM
Resepi : Kak Rose
Sumber : ita masam manis

Lapisan Bawah :
3 cawan santan cair
1 cawan pulut hitam
1 cawan pulut putih
1 sudu teh garam

Cara2nya :
1. Rendam pulut hitam dan putih secara berasingan selama 3 jam.
2. Gaulkan semua bahan dan masukkan ke dalam loyang, kukus hingga masak.
3. Sapukan sedikit minyak di dalam loyang lain dan tekankan pulut yang telah masak tadi, kukus semula dan gariskan pulut dengan garfu (ini perlu supaya pulut bercantum dengan lekat nanti bila dah letak lapisan atas)

Lapisan Atas :
2 cawan santan pekat + jus pandan +sedikit kaler hijau - saya letak pewarna hijau + pandan emulco
4 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung kastard
3 sudu makan gula pasir
2 biji telur
1 sudu teh garam

Cara2nya :
1.Gaul rata semua bahan dan tapis.
2. Tuang perlahan2 ke dalam loyang pulut tadi.
3. Kukus selama 30 minit. Sejukkan dulu baru potong.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan