Bahan:
500 gm ayam
4 sudu besar rempah kurma*
1 sudu besar serbuk ketumbar*
1 sudu besar serbuk jintan manis*
1 sudu besar serbuk jintan putih*
1 sudu kecil serbuk lada hitam* (*campur jadikan pes)
1 biji kentang (saiz besar) - potong 4
1 labu bawang besar - potong 6
1 biji tomato - potong 4 (tak letak sebab x der)
2 biji cili hijau / merah
1 biji cili merah
1/2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 keping asam keping
minyak
garam
Bahan tumis:
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*(* tumbuk halus)
1 inci halia - dititik
1 batang serai - dititik
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
1 batang serai - dititik
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
Caranya:
1. Tumis bahan tumis hingga naik bau .
2. Masukkan pula bahan campuran rempah kurma .
3. Setelah rempah tumis pecah minyak, masuk ayam, asam keping, garam, kentang dan santan cair. Gaulkan sebati. Masak hingga mendidih .
4. Selepas itu masukkan santan pekat, cili dan bawang besar. Setelah kuah mendidih, sedikit pekat dan kentang telah empuk, boleh tutup api. Hidangkan .
ini sajer lah menu saya........jemput makan
untuk resepi nie saya main redah je, seriusly saya memang tak tau masak kurma sebab saya tak berapa suka makan. Apa yang terlintas saya nak bubuh saya letak jer. Bila suami suka ok lah saya berpuas hati. Kalau orang lain mungkin lain kot caranya, ikut selera......
Tiada ulasan:
Catat Ulasan