Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Jumaat, 16 Oktober 2015

NASI AYAM HAINAN

Assalamualaikum
Salam Jumaat, selamat menjamu selera. Hari nie tiba2 teringin nak makan nasi ayam. Hari selasa lepas, member ajak makan nasi ayam dekat Sagil. Saya mula2nya tak nak makan tapi bila terbau aroma nasi ayam tu, teringin pula. Bila dah makan memang tak rugi, sedap rupa2nya rasanya. Tak tahu pulak selama nie ada nasi ayam kat situ. Dah kerja kat Ledang lebih 6 tahun tapi baru nie makan nasi ayam sedap kat Ledang nie. Bila dah terbayang2 nasi ayam tu, nie yang terbuat nie hehehe........

Resepi Nasi Ayam Hainan nie saya dapat kat blog Ros, Bukan Sekadar Masakan. Saya memang suka makan nasi ayam daripada nasi2 yang lain. Resepi nasi ayam nie sama je mana2 resepi mahu pun caranya. Kali ini saya nak mencuba resepi ros nie pulak. Memang tak rugi sedap nasi ayam nie.......cuma ayam tu saya bakar sekejap sebab tengok ayam ros tu pucat je kan, takut nanti tak laku pulak sebab suami saya mesti nak yang ada gelap2 sikit rupanya. 
Saya memang tak pandai masak tapi maaf sikit ye ros sebab akak olah sikit2 resepinya. Tak de ler sampai merubah resepinya. Bagi saya, ubah sikit2 tak memberi kesan pun pada kejadian asalnya. Ikut kemahuan masing2 la..........kalau yang nak ikut resepi ros sepenuhnya, boleh klik pada link kat bawah ye......resepi ayam dan nasi yang saya letak nie saya belasah ikut saya cuma untuk sambal saya ikut ros, sedap.......maaf ye ros derhaka sikit......
NASI AYAM HAINAN
Resepi : Ros jintanmanis

Bahan2 A
1 ekor ayam - saya buat separuh je
3 biji bawang putih 
1/2 buku halia saiz sederhana 
serai sebatang (titik)- saya tambah
2 sudu besar rempah Tok Mak - saya tambah
4 sekawan - saya tambah
1 kiub pati ayam maggi - saya letak separuh jer
sedikit garam

- Tumis semua bahan kecuali ayam dengan majerin. 
- Selepas itu masukkan ayam kiub, garam dan air. Air biarkan hingga menutupi ayam. Rebus ayam selama 1/2 jam. Angkat ayam dan ketepikan.
- Air rebusan bagi 2, untuk sup dan nasi ayam nanti.
- Ayam saya bakar di dalam oven sekejap hingga keperangan.
Bahan2 B (untuk sambal lada)
1 biji capcicum merah - saya letak 5 biji cili merah + 3 biji cili padi
2 biji bawang putih
1/2 biji bawang merah
3/4 buku halia saiz sederhana (agak2 je)
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar gula
2 sudu besar sos cili @ sos cili thai
1 sudu besar cuka makan
- Blend semua bahan. Masak dengan api perlahan hingga kuah sedikit pekat. Saya buat cair sikit.

Bahan2 C
4 cawan beras biasa @ jasmine - saya guna basmathi
2 sudu besar minyak - saya tambah majerin sedikit
2 biji bawang putih
2 inci halia
1 sudu besar minyak bijan
2 helai daun pandan

- Cuci beras dan biar seketika.
- Untuk sup dan nasi pula, panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia. Setelah agak garing, separuh bahan tumis curah ke dalam beras yang telah di cuci dan separuh diguna untuk sup.
- Masukkan air rebusan ke dalam beras, daun pandan dan sedikit majerin.
- Masak nasi seperti biasa dan masukkan minyak bijan.
Bahan D
1/2 bahagian air rebusan ayam
1/2 bahagian bahan tumis nasi ayam
daun sup
kentang - tambah

- Campurkan semua, masak hingga mendidih. Akhir sekali masuk daun sup dan tutup api. 
- Siap, hidang bersama salad, timun dan tomato. 







Tiada ulasan:

Catat Ulasan