Saya memang suka apam yang makan dengan kelapa nie. Apa2 apam atau kuih yang ada unsur2 kelapa memang menjadi kegemaran saya dan yang pastinya bukan kegemaran suami saya hihihi........dia keje hari ni jadi kita buat la ikut selera kitakan. Tinggalkan sedikit untuk dia supaya nanti dia dapat rasa, walaupun tak gemar itu bukan bermakna suami saya tak makan. Saya buat sikit jer, makan sorangkan.
APAM GULA MERAH
Resepi : yatie
Bahan A
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
2 helai daun pandan
- semua bahan dimasak hingga larut dan disejukkan
Bahan B
1 sudu besar yis
1/4 cawan air suam
1 sudu kecil gula pasir
Bahan C
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 cawan air
Cara2:
1. Bancuh bahan B dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
2. Campurkan ke semua bahan C ke dalam mangkuk besar dan masukkan sekali air gula yang telah sejuk.
3. Gaul sebati dan masukkan bahan B tadi. Gaul sehingga sebati, kemudian tutup dan perapkan selama 1 jam atau naik 3 kali ganda.
4. Lenserkan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dalam loyang dan biarkan selama 10 minit.
5. Kukus adunan selama 40 minit dengan api sederhana kuat.
6. Biarkan betul2 sejuk barulah dipotong dengan pisau tajam dengan cara seperti gergaji ke depan dan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
7. Sedap di makan bersama kelapa parut putih yang digaul dengan sedikit garam.
Saya nak try buat ni you harapnya menjadi
BalasPadambuat jangan tak buat, mmg sedap dan menjadi
PadamSaya dah buat... Tq bg resepi
BalasPadamye ke.....sedapkan, akak dh byk kali buat, tq pd tuan punya resepi kak yatie.....resepi kuih dia best2
Padam