SEDAP!!!! Itu yang dapat saya gambarkan bila makan RED VELVET MARBLE CHEESE BROWNIES ni. Nak buat pun senang jer. Brownies nie saya buat ahad lepas. Ini kali ke dua saya buat. Buat yang pertama dulu ada bawa balik rumah nak bagi mak dan adik2 rasa tapi dia orang semua lebih sukakan brownies yang biasa saya buat dulu tu. Dia orang tak nak red velvet walaupun kawan2 di opis cakap brownies yang ini sedap. Tapi memang sama sedap pun pada saya.
Untuk resepi dari Maz nie dapat sikit je, memang tak puas nak makan. Untuk kali kedua pun saya ikut resepi yang asal untuk tekak saya sorang je. Kalau kawan2 nak buat makan puas2 boleh gandakan resepinya. Memang brownies nie amat puas hati. Nak cuba, boleh silakan............
RED VELVET MARBLE CHEESE BROWNIES
Resepi : MAZ Ilham Dapur
Bahan-bahan (loyang
4 segi 7x7 inci)
125g + 1 sudu besar tepung
serba guna (all purpose flour) @ tepung kek/tepung halus
1/2 sudu kecil garam
60g mentega - suhu bilik
110g gula halus
1 biji telur saiz A - suhu
bilik
1/2 sudu kecil essen vanilla
120ml susu segar - suhu bilik
1/2 sudu besar jus lemon @ 1
sudu besar sunquick oren
1/2 sudu kecil pewarna merah -
maz guna merah strawberi
Kurang sikit dari 1/2 sudu kecil coklat emolco
1/2 sudu kecil cuka
1/2 sudu kecil baking powder
Lapisan Cheese
200g cream cheese - suhu bilik
1 biji telur saiz B@A - suhu
bilik
60g gula galus
1 sudu besar jus lemon
Cara
1. Panaskan oven suhu 170 C.
Alas loyang dengan paper sheet. Biar kertas lebih dari loyang, senang nak
keluarkan kek nati.
2. Satukan susu segar dan jus
lemon, biarkan 5 minit.
3. Ayak tepung dan garam.
Ketepikan.
4. Dalam magkuk, pukul mentega
hingga berkrim, masukkan gula dan pukul lagi dalam 2-3 minit. Kemudian masukkan
telur dan vanilla, pukul sebati.
5. Satukan susu segar, pewarna
merah dan coklat emulco. Kacau sebati.
6. Masukkan tepung dan
campuran susu segar tadi secara bergilir-gilir dengan didahulu tepung dan
diakhiri dengan tepung juga dalam adunan mentega. Habiskan dalam 3x tuang.
7. Satukan cuka dan baking
powder, biar sehingga keluar buih, kemudian masukkan dalam adunan kek dan kacau
sekata. Simpan 2 sudu besar adunan untuk buat marble.
8. Tuang dalam loyang dan
bakar selama 30 minit atau sehingga masak. Keluarkan dari oven dan boleh la
sediakan lapisan cheesenya.
Lapisan Cheese
Cara
1. Putar cream cheese sehingga
berkrim, kemudian masukkan gula dan putar lagi. Masukkan jus leman dan telur.
Putar biar sekata.
2. Tuang atas kek dan amik
bancuhan yang disimpan tadi masukkan dalam plastik bag atau buat kelongsong
guna paper sheet, pastu gunting sikit hujungnya biar ada lubang kecil, kemudian
picit atas lapisan cheese buat garisan melintang, kemudian tarik turun guna
lidi satay.
3. Bakar selama 30-35 minit
dengan suhu 150 C atau bergantung pada oven masing-masing dengan kaedah steam
bath (masukkan loyang kek dalam loyang yang berisi air panas mendidih ye, bkn
suam2, macam nak bakar cheesekek, tujuannya agar kek tetap moist dan tidak
kering). Sejukkan betul-betul sebelum dipotong. (seeloknya biarkan kek 4-5 jam
dalam peti sebelum dipotong agar lapisan cheese betul-betul mengeras). Kemudian
keluarkan dan biar seketika dengan suhu bilik sebelum dihidangkan. Selamat
Mencuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan