KUIH KERIA
By: Kak Wan
Rujukan : Citarasawan
Perkongsian : masam manis
250 gm keledek putih atau oren - saya guna keledek putih je
1 sudu besar tepung ubi
80 gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam
Untuk Menyalut Keria
80 gm gula pasir - saya guna 60 gm
3 sudu besar air
Rebus keledek keledek hingga empuk dan lenyek ketika masih panas
Masukkan garam, tepung ubi dan tepung gandum, uli hingga bergaul sempurna dan tidak lekat di tangan
Timbang doh seberat 40 gm setiap satu - dapat 11 ketul jer ye
Bulatkan dan leperkan
Bentukkan lubang bulat di tengah
Setelah siap, goreng terendam dalam minyak yang sederhana panasnya hingga kuning keemasam
Angkat dan toskan minyaknya
Biarkan sejuk
Rujukan : Citarasawan
Perkongsian : masam manis
250 gm keledek putih atau oren - saya guna keledek putih je
1 sudu besar tepung ubi
80 gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam
Untuk Menyalut Keria
80 gm gula pasir - saya guna 60 gm
3 sudu besar air
Rebus keledek keledek hingga empuk dan lenyek ketika masih panas
Masukkan garam, tepung ubi dan tepung gandum, uli hingga bergaul sempurna dan tidak lekat di tangan
Timbang doh seberat 40 gm setiap satu - dapat 11 ketul jer ye
Bulatkan dan leperkan
Bentukkan lubang bulat di tengah
Setelah siap, goreng terendam dalam minyak yang sederhana panasnya hingga kuning keemasam
Angkat dan toskan minyaknya
Biarkan sejuk
Untuk menyalut keria
Sediakan kuali
masukkan gula dan air dalam kuali dan masak hingga gula pekat
Masukkan keria gaul rata sehingga adunan gula tadi jadi bertali
Segera tutupkan api
Terus mengacau hingga gula kering dan menyaluti keseluruhan bahagian kuih
Di hidangkan segera
* jika menggunakan keledek oren, tambahkan sedikit sukatan tepung kerana keledek oren sangat lembut
Tiada ulasan:
Catat Ulasan