IKAN TENGGIRI MASAK KICAP
Bahan-bahan :
4 kelar ikan tenggiri
3 ulas bawang putih - ditumbuk
2 st halia kisar
2 biji bawang besar - hiris bulat
6 biji cili api
sedikit garam
sedikit kunyit serbuk
3 sb sos cili
2 sb kicap manis
2 sb sos tiram
Air asam jawa secukupnyaDaun bawang
2 biji kentang - potong kasar dan goreng hingga separuh masak
Minyak secukupnya
Cara-cara :
1. Lumur ikan dengan garam dan kunyit. Goreng hingga separuh masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia hingga naik bau, masukkan sedikit bawang hiris, cili padi dan tumis lagi.
3. Masukkan sos cili, sos tiram, kicap manis dan air asam jawa. Bila mendidih masukkan kentang goreng dan ikan.
4. Apabila kuah agak sedikit pekat masukkan daun bawang dan tutup api. Hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan