Halaman

Ahad, 8 Julai 2012

KENTANG WEDGES GORENG TEPUNG

Assalamualaikum......

Selamat pagi. Pagi nie bumi Melaka mendung lagi. Dah dua tiga hari nie langit mendung sahaja tapi hujan tak turun pun. Nak jalan2 pun jadi malas takut nanti hujan. Kalau berjalan waktu hujan nie leceh, tak boleh nak bergerak sangat. Duduk rumah pun bosan juga sebab tak de kerja sangat nak buat....balik2 masak kemas rumah....masak kemas rumah...busannnn!!!

Weekend adalah hari2 untuk merayap walau kemana sahaja janji tak dok rumah. Memang la nak jalan2 kan dah 5 hari bekerja, nak berjalan waktu kerja waktu rehat ye, saya x ngulau tauuu..hehe x tau nak pergi mana, bukan ada tempat yang best2 pun kat ledang tu untuk cuci mata, Jusco x de...Tesco x de...Giant x de....Mydin x de....apa pun x de....busannnnn tahap gaban dok kat Ledang. Nak buat macam mane dah kena dok kerja kat situ sebab Melaka x de kekosongan. Maka hati ku jado kosong dok sini..huhu



N3 kali nie saya buat semalam.....merangkap makan malam saya. Baru pagi nie nak n3. Resepi saya ambil kat dapur MaDihaA. Che abang nampaknya suka kan kentang wedges nie. Mungkin akan buat lagi. Memang sedap bila makan panas2, makan pulak dengan sos cili, mayonis dan sos keju yang saya buat sendiri hari tu kat sini. Terima kasih ya DihaA, saya nak share resepi kat sini......


KENTANG WEDGES GORENG TEPUNG
(resepi asal - Kentang Wedges Goreng Tepong dengan Jalapeno Cheese)
by MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
6 biji ubi kentang (sebaiknya kentang russet.. kalau takde guna je kentang yang jenis besar & lonjong2 tu)
1 ¼ cawan tepung beras
¼ cawan tepung jagung
¾ cawan + 2 - 3 sudu air (kalu suka batter cair / guna telur kecil boleh letak 1 cawan air)
1 biji telur gred A
1 ½ sudu besar rempah kari ayam/daging
1 sudu kecil serbuk kunyit
½ sudu kecil serbuk jintan manis
½ sudu kecil serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya

Bahan tambahan (saya guna sos keju yang saya buat sendiri kat sini)
Jalapeno cheese secukupnya
air panas secukupnya

Cara menyediakan
1. Cuci kulit ubi kentang hingga bersih. Rebus setengah masak. Cara uji kentang.. cucuk dengan garfu... sekiranya kentang tersodok kira2 suku kedalaman kentang.. dah boleh di angkat. (JANGAN SAMPAI KENTANG MASAK SEPENUHNYA YA!) Sejukkan kentang kemudian kentang di potong wedges kepada 8 bahagian setiap sebiji. (kalau kentang kecil.. potong 6 bahagian je)
2. Campurkan semua tepung dan bahan2 kering dalam satu bekas. Kacau2 sikit biar sebati dengan whisker. Campurkan air & telur kemudian di gaul sebati.
3. Panaskan minyak secukupnya untuk goreng terendam.  Masukkan sebahagian kentang tadi ke dalam batter. Ambil kentang satu persatu & gorengkan kentang ke dalam minyak panas sehingga garing & kekuningan. Angkat & tos. Ulangi sehingga habis.
4. Bancuhkan jalapeno cheese dengan air panas secukupnya. Semasa menghidang.. curahkan/paipkan cheese di atas kentang wedges & sedia dinikmati.  Jika suka.. boleh paipkan sekali dengan mayonis.

Nota MaDiHaA : sekiranya ada lebihan batter/bancuhan tepong tersebut jangan dibuang.. boleh disimpan & digunakan utk menggoreng bahan yang lain seperti keledek, sukun atau ayam.


yang ini untuk che abang


yang ini untuk saya.....nmpak sikit tapi kentang yang selebihnya saya yang perhabiskan hihi...






Tiada ulasan:

Catat Ulasan