Halaman

Isnin, 28 November 2011

MEE REBUS TULANG

Assalamualaikum.....
Apa program di hari cuti nie?...Saya lepak kat rumah jer...nak keluar hujan pulak...ingatkan hari nie nak makan luar saja...malas nak masak...malas nak makan nasi....nak yang ringkas2 jer....Semalam ada beli tulang sedikit, udang pun ada jadi hari nie menu nak buat mee rebus. Nak buat mee rebus udang ke? mee rebus tulang?. Che abang nak rasa mee rebus tulang. Tak pernah buat mee rebus tulang lagi...ok laa...nak cuba hari nie dan akhirnya...sedappppp!!!!!lagi sedap dari mee rebus udang....marvelossss....moh kita zasssss...!!!!

MEE REBUS TULANG

Bahan-bahan :
500 gm tulang
2 biji keledek sed besar (direbus)
2 biji kentang (potong dadu)
2 sb bawang merah kisar
1 sb bawang putih kisar
1 sk halia
2 batang serai
3 sb cili kisar
3 sb kari daging
1 cawan santan
2 asam keping
air
garam
gula


Cara-cara:
1. Masak tulang untuk dapatkan sup tulang.Masak sup seperti biasa. Dah masak keluarkan tulang dan tapis air sup (cuma perlukan air sahaja).
2. Tumis bawang merah, bawang putih, serai dan halia. Masak hingga naik bau.
3. Masukkan cili dan kari , tumis hingga garing.
4. Masukkan air rebusan, keledek, asam keping, santan, fish ball dan tulang yang direbus. Jika pekat bolehlah ditambah sedikit air (Jangan cair sangat).
5. Masukkan garam dan gula. Masak hingga kuah agak pekat.

Makanan sampingan :
mee (celur)
taugeh (celur)
sawi (celur)
telur rebus
cili merah
cili hijau
bawang goreng
tauhu goreng

* kalau nak lagi sedap boleh tambah udang kering sebagai perencah tumis..



Tiada ulasan:

Catat Ulasan