Selamat malam. Makan malam kali nie daging rusa lagi........betullah orang cakap, kalau dah sekali kena mesti nak kena lagi. Sebelum berpuasa nie, makan puas2 apa yang teringin di makan. Bulan puasa nanti dah tentu tak masak punya sebab masa bulan puasa saya memang tak berapa nak makan. Jadi apa yang ada dalam peti ais kena clearkan segera. Tinggalkan apa2 yang patut jer. Masa bulan puasa tak boleh ada stok ikan atau daging dalam peti, silap2 nanti sampai raya pun tak masak2 lagi.
Daging rusa nie saya masak kicap jer. Masak simple2 nie memang laju jer habisnya. Silap2 boleh makan macam tu jer tapi daging rusa nie tak boleh nak gatah jer macam daging biasa sebab dia ada bau sikit. Macam makan daging kambing juga lah, ada masanya ada bau sikit2.
DAGING RUSA MASAK KICAP
daging rusa - hiris nipis
halia
sos tiram
Perap daging rusa bersama halia, serbuk lada hitam dan sos tiram. Perap dalam 1 jam.
Tambah sedikit air dan masak sebentar daging hingga air kering atau sehingga daging empuk.
bawang putih*
halia*
bawang merah* - * tumbuk halus
bawang besar - hiris
cili api
sos cili
kicap pekat
kicap manis
air asam
Tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.
Masuk daging , cili api dan bawang hiris, kacau sebati.
Masuk sos cili dan kedua2 kicap. Kacau rata
Masuk air asam dan angkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan