Tetap Di Hati

Tetap Di Hati

Halaman

Sabtu, 18 Oktober 2014

MUFFIN PISANG COKLAT

Assalamualaikum


Bersua kembali. Hari ini kita buat n3 muffin pulak ye, Muffin Pisang Coklat. Sedap muffin nie, resepi dari Chef hanieliza. Muffin nie saya buat malam tadi untuk sarapan pagi nie. Memang dah lama  saya nak buat, asyik tertangguh sahaja. Nak buat pun tak susah, senang bangat sihhhh.....gaul2 je dah siap......kata orang tutup mata jer pun dah boleh bikin hihihi......

Muffin nie lembut sahaja tekstur nye.......walaupun nampak macam bantat tapi bila makan lembut jer....Sebelum nie saya pernah buat banana muffin di sini, pun sedap juga resepi dari shuhairi, kawan di fb. Saya nie memang hantu pisang, semua tentang pisang saya memang suka. Kalau dah malas sangat nak buat apa2, saya makan pisang montel dengan aiskrim maka jadilah ia ala2 banana split......gituuuuu!!!!!

Jom layan resepi mudah nie......


MUFFIN PISANG COKLAT
Resepi : Chef hanieliza
Rujukan : Buku 1 Hari 1 Resepi

Bahan2 A :
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu tek soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
Garam secukupnya

Bahan B :
1 cawan pisang emas (sudah dilecek)
1 cawan minyak masak
1 cawan gula perang
2 biji telur (dipukul sedikit)

Cara2:
1. Ayakkan bahan A ke dalam mangkuk.
2. Kemudian masukkan bahan B dan kacau rata.
3. Masukkan ke dalam acuan kecil.
4. Kukus selama 20 minit ataupun sehingga masak.







2 ulasan:

  1. Sedapnya muffin pisang. Nk buat..malehhh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. eh!!! jangan maleh2, senang je nak buat hehehe.....

      Padam